En sund balans mellan passivitet och aktivitet

Det mesta i livet handlar om att ha balans, likaså gäller våra fyrbenta. En välmående hund är en hund som har en sund balans mellan passivitet och aktivitet. Mycket av det ni läser här på bloggen handlar om att skapa driv motivation och glädje i träningen, vilket i min värld är prio ett. Genom att bygga upp leken och belöningssystemet har man riktigt effektiva verktyg att skapa värde för diverse önskvärda beteenden, bland annat passiviteten.

För mig handlar det om att skapa en välmående och balanserad hund som anpassar sin aktivitetsnivå efter vad vi gör tillsammmans för tillfället. Ibland röjer vi loss och leker vilt och ibland “är” vi bara tillsammans. Här har jag spelat in ett litet filmklipp på hur man kan träna in en lugn och avslappnad attityd genom att förstärka den med något hunden verkligen värderar, som lek!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PAt-ABH3gRc&w=640&h=385]

Det här är “bara” en lek där hunden lär sig att slappna av är ett lönsamt beteende, men som jag sa i slutet av filmen så gäller det att integrera detta tänk i hela sin vardag.

Exempelvis…

  • Om hunden vilar lugnt hemma i sin bädd, istället för att vänta på att han blir otålig och vill ut på promenad, bjud upp honom där han vilar avslappnat och erbjud en prommis.
  • När hunden väl kommer till ro och lägger sig ned, bjud på ett märgben eller något annat gott han kan tugga och gnaga på en länge stund.
  • Då hunden bara “är”, bjud på ett litet tränings eller lekpass.
  • Sätt dig på en parkbänk och ta en fika, när hunden accepterar läget och förblir passiv, gå vidare på promenaden eller bjud på ett mat/godissök så även hunden får ta en “fika”.

Det viktiga är att hunden får trevliga aktiviteter till följd av att han kan slappna av och bara vara. Rätt balans mellan passivitet och aktivitet är individuellt, här får man testa sig fram och se vilken dos av passivitet-aktivitet som just din hund mår bäst av. Nyckelordet är hela tiden balans!

Lycka till och trevlig helg!

, , , ,