Lek teknik från helgens workshop

Något flera har problem med i leken jag kallar sorkleken är att hunden går in i innevarv och snirklar runt benen, de försöker vänta in bytet och genskjuta det istället för att jaga “sorken”. Vanligt är då att försöka göra bytet ännu roligare genom att rycka och knycka och dra den närmare hunden. Men det här förstärker bara beteendet! Mitt sätt att snabbt lösa problemet är att stanna av bytet så fort hunden går in i vad jag kallar “innevarv”, och det händer absolut ingenting förrän hunden riktar sig utåt igen. Så jag väntar tills hunden närmar sig sorken innan jag sätter fart på den. Sedan är mitt mål att försöka hålla ett avstånd på ca 30 cm till någon halvmeter mellan byte och hund tills han fångar sorken. Farten anpassas alltid efter hunden, ökar hunden, ökar sorken, sänker hunden farten eller hamnar för långt bort så sänks farten på sorken. Den här filmen är ifrån helgens  workshop i Göteborg där jag fick låna Helens kelpiepojke Asic och visa hur jag får hunden att gå ut i yttervarv och jaga fullt ut.

, , , , , ,