Balansen är A och O

Som ni vet vid det här laget så predikar jag ständigt om lekens värde och hur viktig den är för alltifrån relation till möjligheten att påverka hundens motivation. Men det finns något annat jag även predikar en hel del om. Dock inte speciellt mycket här på nätet, men alltid på mina kurser, och det är lugnet och passiviteten. Även i stökigare miljöer. För mig är det är väldigt viktigt att mina hundar klarar av att vara runt rörelse och aktivitet av alla slag utan att för den delen gå igång och svara med aktivitet och utåt agerande.

Därför jobbar jag redan från början med balansen mellan passiviteten och aktiviteten. Precis som jag vill kunna gasa igång mina hundar i lek och aktivitet, så vill jag kunna vila och bara” vara” med dem. Och jag vill även kunna skifta mellan dessa tillstånd med lätthet. Det finns många sätt att träna detta på och en av övningarna jag använder mig på alla mina valpkurser är ryggsäcken. Att hunden lär sig att slappna av och bara vara nära sin människa är användbart i både vardag, kurs och tävlingssituationer.

Ett av de mest effektivaste sätten att lära hunden att slappna av är att koppla leken och aktiviteten till passiviteten. Det vill säga, när hunden väl slappnar av och blir lugn får han det han verkligen vill ha i gengäld, lek, aktivitet, promenad, chansen att ta en simtur… osv…

Lugn och avslappnad = Skoj!

Allt handlar om balans…

DSC_7425

Ryggsäcken, bestämda med lugna händer

Ha hunden sittandes, sätt dig sedan själv bakom så du har hundens rygg mot dig. Har du svårt att sitta på golvet eller en stor hund kan det vara bekvämare med att sitta på en stol eller i soffan med hunden mellan dina knän, fortfarande med ryggen mot dig. Lägg ut en godis hög/skål framför er. Dina händer har du framtill på bringan och sidorna av halsen. Försöker hunden smita ifrån dig fram till godbitarna kramar du bara till snabbt framtill i halsskinnet för att sedan lika snabbt gå över till att lugnt smeka och massera igen. Håll absolut inte kvar ditt grepp, då kommer ni hamna i en kampsituation istället. Krama/putta snabbt tillbaka hunden i position och övergå sedan till lugna mysiga händer igen. När hunden lugnt och stilla accepterar situationen och bara finner sig i att bli lugnt klappad, då tar du upp en godbit och bjuder på. Gör detta med jämna mellanrum, hundens lugn och passivitet är det som ska leda till att du plockar upp en av godbitarna och belönar med.

När hunden förstår förutsättningen för att komma åt godbitarna kan du bryta av träningspasset (mysstunden) med att bjuda hunden på en häftig lekstund. Efter en kul stund tillsammas så återgår ni till att vila (ryggsäcken), och inte förrän hunden åter igen sitter lugnt och stilla får han chansen till ett ny aktivitet/lek.
Det är bra att börja träningen i en lugn och stillsam miljö så hunden har de bästa förutsättningarna att lyckas med att gå upp och ned i varv “på beställning”. Sedan är det viktigt att utveckla träningen och träna på balansen i livligare miljöer också. Exempelvis i närheten av lekande barn, cyklister, joggare eller andra hundar.

Lycka till!

, , ,