Projekt identifikation

För några dagar sen så hittade jag kantareller när jag och sönerna var på en vända i skogen. Eftersom jag har noll kunskap när det gäller svamp så fotade jag svampen och messade den till Marie för att fråga om det var en kantarell eller inte. Blev inte klok på alla svar jag fick så kastade iväg den och gick vidare. Antog att det var en sån där “fusk kantarell”, jag har nämligen tagit fel förut.
Men dagen efter la jag ut bilden på Facebook och frågade om expertråd där. Alla som svarade skrev att det var en sommar kantarell, då blev jag lite smått sur att jag hade kastat bort den.

Här är den…

20130714-143430.jpg
Det här var för några dagar sen…

Idag gav jag mig ut för att hämta några till så jag kan påbörja mitt “projekt identifikation” 😉
Jag gick till samma ställe och hämta några små rackare.

20130714-143718.jpg
Bara för skojs skull så bestämde jag mig för att försöka hitta kantarellen jag kastade bort för några dagar sen. Jag skulle ju aldrig hittat den själv, men jag har ju Snooby! Vi gick vidare en bit till området jag trodde vi var på när jag kastade bort kantarellen. Jag visste inte ens om det skulle finnas något kvar av den, det har ju varit riktigt varmt så jag trodde den hade torkat ut helt. Men! Grym som han är så hittade han den och markerade fint!
Å visst var den ganska uttorkad…

20130714-144350.jpg

Nu så… Nu kan mitt lilla projekt inledas 😀
Snooby har inte tränat på kantarell sen förra året, men, vi har tränat att han ska markera sina guldfynd genom att sätta sig.
Sen några veckor tillbaka har han dock tränat på tryffeldoft vid några tillfällen. Å vid tryffelfynd så har vi tränat in en ligg markering istället. Så jag förstod att han skulle lägga sig ned även på kantarell till en början, å visst gjorde han det.
Nu har vi kört vårt första sökpass med både kantarell och tryffeldoft, och som sagt lade han sig vid både och till en början, men vid slutet av passet började det gå bättre.
Målet är alltså att jag bara skickar ut honom på “leta!” och han förklarar vad det är han har hittat genom sitt sätt att markera.
Ska köra några fler pass och sedan filma våra framsteg 😉

Superkul utveckling av specialsöksträningen! Testa du med

, , ,