Övervikt ett hälsoproblem

I flera veckor har jag tänkt om att skriva om överviktiga hundar, vilket jag ser dagligen. Både i vardagen och på mina kurser.
Jag har själv haft överviktiga hundar och vet hur lätt det är att bli hemmablind.
När jag och Goran flyttade ihop gick både jag, Snooby och Lucky upp en massa i vikt. Lucky har alltid varit en späd och mager liten kille, jag ville alltid att han skulle lägga på sig ca 2 kg. Inte 10 (!!!!!!!!) som det slutade med innan jag “vaknade” och såg att gossen var fet! Han hade = noll kondtition och blev bokstavligen en gammal, trött hund. Han hamnade i ett totalt deprimerat tillstånd 🙁 Snooby gick upp en hel del han med, men han har alltid varit mer musklad och haft en helt annan kroppsbyggnad så det syntes inte riktigt lika mycket på honom. När jag ser på kort nu blir jag helt chockad! Såg de ut så där, var de så feta?!?! Hemskt… Vilket försämrat hälsotillstånd.
Jag vaknade upp när vi var hos veterinären och jag ställde gossarna på vågen, jag fick en chock minst sagt! Hur kunde jag låta dem förfalla så, hur kunde det gå så långt?!?!
Det var många hemmakvällar med mys och godsaker på den tiden vågar jag lova.
Hundarna fick börja med Specific Weight Reduction med en gång och successivt så rann extra kilona av, och då trodde jag att jag aldrig skulle tillåta att en av mina hundar skulle bli överviktig igen. Ack så fel jag hade…
Lilla valpen Flashy kastrerades vid 10 månaders ålder, och vad hände det nämsta 1-1,5 åren? Jo, han la successivt på sig, och inte nu heller såg jag detta hända.
Denna gång “vaknade” jag inte förrän Jenny Damm sa åt mig på en kurs att hon tyckte min bruna var smällfet! Det här var förra sommaren när jag gick ett gäng kurser för henne och Zeljko Gora. Å denna gång pratar vi låååångt ifrån den övervikt som Snooby och Lucky hade blivit utsatta för innan. Ändå tyckte Jenny att Flashy såg ut som en 10-årig hund i kroppen (han var 2 år). Inte jätteroligt att höra, det är känsligt när det är ens son liksom. MEN, jag är supertacksam att hon hade “the balls” att säga det så rakt ut som hon gjorde. Nu vet jag att jag aldrig kommer att försätta mina hundar i en sånt försämrat hälsoläge igen. Vi har regelbunden koll på hur deras hull känns, vid minsta ökning ser vi till att reglera kaloriintaget.
Vilket egentligen bör regleras regelbundet utefter hundens aktivitetsnivå. Vi pratar ren matematik, får hunden i sig mer energi än den gör av med, ja, då blir det ju ett överskott vilket i sin tur leder till övervikt.

Läs gärna artikeln “Övervikt, ett ökande problem även hos hundar” i nyaste tidningen (nr 5) Brukshunden, sid 40-41.

Lite tips från artikeln…

Kolla din hund, titta hunden över ryggen, har den någon midja?

Dra handen längs hundens sida, känner du revbenen?

Om inte bör din hund förmodligen gå ned i vikt…

20110927-080312.jpg

, ,