Ta tag i halsbandet

Under min Pre Sport Puppy i tisdags lekte vi en inkallningslek där deltagarna även skulle ta i halsbandet på hundarna innan leken fortsatte, men en liten puppy tyckte inte att det var en bra idé. Så de fick en hemläxa där de skulle lära in att bli tagen i halsbandet inte alls är så farligt, tvärtom leder det till ett gäng trevliga konsekvenser 🙂

Å varför är det här så viktigt då? Jo, för det första är det viktigt att hunden inte upplever något obehag av vår beröring och hantering, för det andra så kan hunden börja hålla sig på ett behörigt litet avstånd från att bli uppkopplad då han associerar att bli tagen i halsbandet med just att bli uppkopplad. Är hunden bekväm med att bli tagen i halsbandet kan man även använda sig av det för att exempelvis ladda upp hunden inför att attackera sin belöning eller för att slänga sig in i ett slalom. Man kan kan använda ett tag i halsbandet för att lära hunden att slappna av (gas & broms) för att få tillgång till något han själv vill ha, kanske en lekstund? Man kan även ta tag i halsbandet för att leda honom tillbaka från en bruten position, tillbaka till sin bädd kanske? Att ta tag hunden i halsbandet är en grundkunskap som kan användas till mycket när hunden väl är bekväm med det.

Här är en liten träningsplan för dig som har en valp/unghund eller kanske en omplacerings hund som behöver en ny association till människors händer nära huvudet/halsbandet.

Ta tag i halsbandet…

Steg 1. Börja med att bara ta tag i halsbandet, och är han stilla så belönar du genast med en godbit och släpper taget. Skulle hunden försöka dra sig undan är det viktigt att bara hålla stilla, vänta tills han blir passiv och stilla och bjud då på en godbit och släpp. Belöna även med lek när hunden förblir lugn och stilla vid ett halsbandstag! Träna tills att hunden inte visar någon form av obehag när du tar tag i halsbandet.

Steg 2. Låt även andra träna på detta, först familjemedlemmar och sedan bekanta. När hunden gladeligen låter dig (och andra) ta tag i halsbandet kan du även lägga till det i inkallningsträning.

Steg 3. Kalla in, och när hunden kommer störtandes tar du tag i halsbandet, bjuder på en godbit, släpper, och fortsätter gärna att belöna med lek!

Det absolut viktigaste är att inkallningen och taget i halsbandet ofta leder till trevliga konsekvenser för hunden. Se exempelvis till att du kallar på hunden och tar tag i halsbandet flera gånger under promenaden och varje gång leder det till något positivt för honom. Gör det till en lek! Ha kul och bjud hunden på olika belöningar när den kommer in och låter sig hanteras. Känner du dig osäker på att släppa hunden överhuvudtaget så rekommenderar jag att starta inkallningsträningen inomhus, i mindre inhägnader som rastgårdar och liknande, eller i koppel. Om du börjar träningen i koppel, kalla på hunden, när han tittar upp mot dig, ta tag i halsbandet, bjud på en godbit, släpp och lek. Träna i kopplet tills du känner att signalen fungerar i alla möjliga situationer och miljöer och att hunden låter dig ta tag i halsbandet utan att dra sig undan. Innan du släpper hunden lös, träna som sagt i inhägnader och rastgårdar och bygg upp värdet (genom häftiga och fartiga inkallningslekar) för att komma till dig i en trygg miljö där hunden inte kan försvinna. Du kan även använda lina på hunden när ni börjar träna utanför inhägnaden den första tiden. Håll alltid hunden säker!

Lycka till!

, , ,