Det handlar om stadga och frisignal

Jag får ständigt frågor om hur jag får så fina bilder på mina pojkar, och det självklara svaret är… De förstår posering! För vad är posering egentligen? Inget annat än stadga och frisignal! “Håll stilla tills du får den magiska signalen”. Och har man lärt in det här rätt så får man även förväntan i blicken för att hunden vill explodera ur position och inkassera sin belöning. Förstår hunden konceptet av sin frisignal så kan man snabbt få hunden att förstå att det handlar om stadga. I den här bilden lockade jag in Flash i den här hålet i roten, belönade honom med godbiten, och en halv sekund senare gav jag honom frisignalen. Det räcker ofta för att hunden ska förstå att nästa gång jag lockar in honom i positionen så bör han vara kvar tills frisignalen ges. Just i det här fallet fick jag upprepa ca 3-4 gånger innan jag gick iväg och tog fotot eftersom det var svårt för honom att stå såhär. Så fort jag knäppte bilden så fick han sin frisignal och party!
Photo By Kickan Nikolic
Så att fota hundarna är bara en massa stadgelekar ute i skogen eller var vi nu håller hus. Stadga är ju någonting som alla hundar behöver ha en kunskap om vare sig det handlar om vardag eller en tävlingshund, den finns alltid med i bilden på ett eller annat sätt. Att fotografera hundarna (om det inte är action bilder dvs) är bara en variation på olika stadgepositioner och i olika miljöer, och att förena nytta med nöje är alltid en höjdare! 😉

, , , , ,