Lek & Belöningsutveckling för Hundens Hus i Göteborg

En bra helg är när jag får spendera den med människor som är lika intresserade och passionerade över ämnet hundträning, mer specifikt grundträning, som jag är. Det finns inget mer inom hundträning som jag älskar mer än grundträning, och en stor del av riktigt bra grunder är i min träningsfilosofi är att utveckla leken och belöningarna. Jag skulle kunna prata och instruera i det här dagarna i ända, för det tar aldrig slut. Det är ett gigantiskt ämne med så mycket att hämta ifrån. Här kommer ett litet en förminskad version av hur jag tänker grundträning och hur jag hade lagt upp helgen.

photo_by_kickan nikolic-6519

Den absoluta grunden – motivationen

Det absolut viktigaste för mig som hundtränare är att skapa en driv och passion för det verktygen jag kommer att använda mig mest av under hela hundens liv, mina belöningar! Utan motivation och passion för det jag har att erbjuda min hund finns det ingen anledning att börja tänka “träning”. Så det var precis så vår första dag såg ut tillsammans, skapa glädjen, viljan och motivationen för belöningarna. Och det var underbart spännade att se hur fler av hundarna reagerade på sättet belöningarna levererades på, i mycket högre grad än på belöningen i sig, en stor läxa för oss alla. Exempelvis, under presentationen första dagen berättade Linnea att hennes finska lapphunds tik Irma inte åt sitt torrfoder på en hel vecka ifall hon tränade och belönade med något bättre som korv. MEN, redan efter första dagen (då hon lattjat och blivit belönad med godsaker under hela dagen) på kvällen kör Linnea en av dagens lekar med Irmas torrfoder, och dom slank ned utan några som helst problem! Alltså, leveransen av belöningen ÄR en STOR del av själva belöningen.

photo_by_kickan nikolic-6504

Lekregler 

Dag två gick vi in på hur vi får leken funktionell genom att skapa regler. Dock var det fler av hundarna som fick hoppa över fler av dessa övningar eftersom lekregler absolut inte ska in i ekvationen förrän hunden har ordentligt uppbyggd leklust och driv för belöningarna.  Därför blev det så att vi tittade mer på några av hundarna som var redo att få lite struktur i leken, medan de andra fick jobba med just de delar de behövde. Lekreglerna vi tittade på var:

1. Släpp leksaken på signal (tack/loss)

2. Impulskontroll (ta inte leksaken förrän på given signal)

3. APPORTERING! (Kom ALLTID tillbaka med leksaken)

Självklart diskuterade vi även balansen mellan aktivitet och passivitet, som inte kanske är en direkt regel kopplat till leken, utan mer ett sätt att leva på.

Vi hade en underbart het jaktlabbe i gruppen som älskade sina leksaker så hårt att han absolut inte ville släppa dem, så där fick vi chansen att kika på fler olika vägar vi kunde gå för att öka värdet för just släppandet. Kan skvallra att mina lår är fulla av blåmärken av att lattjat en av lekarna med honom. I JUST LOVE IT! Inte blåmärkena då, men så häftigt passionerade hundar 🙂

photo_by_kickan nikolic-6591

Hundträning med leken som plattform

Glädjen och passionen finns, reglerna som gör leken funktionell är på plats, nu är det bara att börja träna! Jag försöker att se all min träning som insticksfiler i vår lek. Vi börjar med att leka och ha kul tillsammans, det är förutsättningen, och sedan kommer träningen som små insticksfiler under tiden.

Att leka betyder dock inte alltid att röja loss hämningslöst, även fast det tycker det är barnsligt kul!. Att ha leken som grund är en attityd, en inställning till det hela. Vad är det jag förmedlar under en lek/träningspass med min hund? Att leka kan vara hur jag tittar på min hund, och hur jag pratar med honom… Det här är stort gott folk, det är stort!

photo_by_kickan nikolic-6602

Som ni kanske förstår är jag varmt passionerad över allt vad lek och belöningsutveckling heter, och därför fick alla helgens kursdeltagare en MEGA BONUS, min självstudiekurs i Lek och Belöningsutveckling online som de har tillgång till i hela 12 VECKOR! Nu kan de alla jobba på just där de ligger och utvecklas successivt tillsammans. Själv hoppas jag få uppdateringsklipp på hur träningen går 😉 Hör ni det Göteborgsgänget?!

photo_by_kickan nikolic-6586

Tack för den här gången! 😀

,