Att instruera andra

Eftersom jag ständigt behöver nya och talande bilder till mina online kurser bestämde jag mig för att köpa en bra systemkamera som jag nu håller på att lära mig att fotografera med. Jag försöker fota så ofta jag kan, för att träna och bli bättre. Det är precis som med allt annat, man måste TRÄNA för att utvecklas och bli skicklig! Och visst har jag fått till en del fina bilder som jag varit ganska nöjd med, men jag vill bli bättre! Jag vill känna mig säker, vilket självklart bara kan komma med mer erfarenhet och med mer kunskap. Sedan jag köpte kameran i december har jag gått en mängd online kurser, följt fotobloggar, läst artiklar och köpt instruktionsfilmer vilket resulterat i att jag nu åtminstone kan fota in manuellt läge. Men det är ju så mycket mer att lära! Så jag bestämde mig för att även ta privatlektioner av fotografer. Igår var jag på min första lektion för en fotograf, och jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den erfarenheten? Det är en duktig fotograf, tar fina bilder, jobbar som fotograf på heltid, men när det gäller att lära ut, att instruera andra, fanns stora brister.

Jag själv lever på att instruera och coacha andra och har alltid varit noga med att endast erbjuda kurser och privat träningar i ämnen som jag är väldigt kunnig i. Exempelvis, frågar någon mig om att hålla en kurs eller en privat träning i ämnet tävlings lydnad så tackar nej. Inte för att jag inte vet hur man lär en hund att gå fot! Utanför att tävlings lydnad inte är min grej, och det finns många duktiga instruktörer/kollegor som tränar och tävlar aktivt och kan ge en helt annan helhet än vad jag skulle kunna. Så jag rekommenderar dem alltid vidare. Bara för att jag är hundtränare och instruktör, betyder inte att jag tar vilka jobb som helst inom “hunderiet”, och det betyder inte att jag är proffs på vart enda ämne inom hundträning. Och just därför håller jag mig till det som jag är passionerad över, det jag är ju duktig på och det har erfarenhet av. Jag måste känna mig säker på att jag kan tillföra min kursdeltagare värdefull information!

Vad jag försöker säga med det här är, jag tycker det är viktigt att man som instruktör, coach och lärare endast erbjuder tjänster inom ämnen man känner sig säker på, som man har kunskap och erfarenhet av. Jag personligen skulle aldrig kunna ta betalt av någon som ställt mig en mängd frågor som jag inte kan svara på…  Jag hade istället sagt att det här kan jag tyvärr inte, och rekommenderat personen vidare till någon som jag vet är mer insatt i ämnet än jag.

Besviken får jag nu leta vidare efter en professionell fotograf som kan hjälpa mig utvecklas till en bättre fotograf än vad jag är idag… Dock en massa skoj framför mig eftersom jag behöver TRÄNA MER! Jag ska bli bra på det här, punkt!

DSC_1433
Snooby, älskad och saknad… Fotat dagen innan han lämnade oss… <3

,