Optimera träningen och lämna inte några öppna dörrar för oönskade beteenden

Upplägg av träningspass

För att få ut det mesta av vår träning gäller det att planera träningspasset. Först och främst måste vi bestämma oss för vad det är vi ska träna, och sedan hur? Det är viktigt att planera övningen så att hunden har goda chanser att lyckas så vi får något att förstärka. Med optimala kriterier får hunden tydlig information och vi får många chanser till att belöna hunden. Men, vad händer efter vi har belönat?

Beroende på vad det är vi tränar, och vart, kan svaret vara lite olika för olika hundar. Frågan om hur man får sin hund att ”inte stämpla ut” och springa fram till andra hundar, nosa i backen och liknande får jag ofta på mina agilitykurser. Det är en typisk miljö där det händer en hel del som kan vara mycket stimulerande för många hundar. Andra hundar som leker, hoppar, springer, skäller i upphetsning osv…

Här blir det extra viktigt att planera upp träningstiden så hunden hålls fullt engagerad under träningspasset.

För att kunna planera ett optimalt träningspass krävs en del förkunskaper, bland annat:

Om hunden har en bur som sin privata station/frizon/återhämtningsplats/viloplats så har vi redan där en riktigt bra start. Ett stort problem är att hunden ofta får alldeles för mycket frihet och tillgång till en sådan stimulerande och ibland stojig miljö (som exempelvis en agilitykurs kan vara), vilket tar en massa onödig fokus och energi från hunden. Fokus och energi som bör läggas på träningspasset! Att gnälla, skälla, dra i kopplet eller bara titta intensivt på andra hundar som är aktiva och tränar/leker tar energi av hunden och kan ha en stressande effekt.

För att det inte ska bli någon dötid då hunden får en chans att skifta sin fokus till sin omgivning gäller det att skapa goda rutiner kring träningspassen, i detta fall agility träningen. För att hunden inte ska få dåliga ovanor bör hunden antingen vara på sin paus station (helst en bur till en början), i lek/belöning med dig, eller i övning. Det vill säga, så fort hunden får sin frisignal att lämna buren förbereds hunden för övningen genom en kamplek (eller någon annan lek som hunden uppskattar) med dig. Leken förbereder hunden fysisk, han får upp aktivitetsnivån och motivationen, och engagerar sig med dig, vilket är förutsättningen för ett lyckat träningspass. Leken bör vara enda tills ni står redo för den planerade övningen, så när leksaken/godbitarna tas undan står hunden ”klar” inför hindret ifråga. Om hunden lyckas med övningen och du belönar bör belöningsprocessen vara ända tills ni åter igen står redo inför hindret. Misslyckas hunden får han bara en ny chans, med se till att hålla kontakten och engagemanget. Då träningspasset är slut, behåll hunden i sista belöningen tills ni är tillbaka vid hundens bur/paus station.

Och glöm aldrig, om vi förväntar oss att hunden ska behålla fokus och engagemang i ett träningspass, då måste VI behålla fokus och engagemang. Diskutera träningen med kompisar eller instruktör gör vi när hunden är tillbaka på sin paus station alternativt, då vi tagit tag hunden i halsbandet eller kopplat upp så han inte tar ditt samtal med någon som en chans att hitta på egen aktivitet.

Alltså, antingen så vilar hunden i sin bur (vilket måste tränas in!), är i övning eller i lek/belöning med dig. Ingen dötid med andra ord!

Om alla träningspass planeras på liknande sätt blir resultatet fokuserade, motiverade och glada hundar på träningsplan och passiva och lugna hundar då de inte tränar. Att hunden klarar av att vara passiv, stilla och lugn i alla möjliga olika miljöer och situationer är en förutsättning om hunden ska kunna prestera maximalt på träning och i framtiden, tävling. Annars bränner hunden all energi på att varva och stressa. Nyckelordet är alltid balans!

Här demonstrerar BadDogAgility ett liknande upplägg…

 

, ,