Fryst står på menyn

Mina gossar får regelbundet frysta märgben och knapra på. De kan hålla dem upptagna en bra tag. Å varma sommar dagar är de kanon!

Jag brukar ofta rekommendera frysta märgben (bland annat!) till mina kursdeltagares hundar så de får tugga, gnaga och kämpa en del. Jag tycker att det är viktigt att hundarna även får arbeta för sin mat, genom exempelvis träning (belöning med mat), födosök (utkastad eller gömd) mat eller kanske just ett fryst ben. Det finns hur många sätt som helst att fodra sin hund, att bara ställa ned matskålen på golvet är ju väldigt lätt och smidigt för oss, men är det det bästa valet för hunden alla gånger? Jag tror inte det.

Jag vet dock att många inte vill ge sina hundar märgben då de blir dåliga i magen, mina har aldrig haft det problemet, kanske första gången/gångerna? Jag kommer faktiskt inte ihåg, men, de finns ju alternativ. Här kommer lite tips 🙂

Låt hunden (eller någon annans hund ;)) äta upp märgen, eller gröp ur den själv. Koka ur benet (jag gör det för att få bort rester och bakterier efter de legat ute exempelvis) och skrapa bara bort eventuella rester med en kniv.

När benen är rena och fräscha är det bara att fylla dem med din hunds mat innan du fryser ned. Jag har fyllt dem med grabbarnas käk, men det kan lika bra vara matrester som blir över som du mosar ihop, eller om du använder torrfoder, blöt upp det och pressa ned det. Ibland kanske det är hela hundens måltid och ibland är det bara ett smaskigt mellanmål som håller hunden sysselsatt en bra stund. Det finns ju mängd olika storlekar på märgbenen.

Väl fyllda är det bara att frysa ned dem i fryspåsar och sedan plocka fram när det är mat eller mellanmåls dags.

Att variera hur hunden får sin mat berikar definitivt hundens liv, att de får anstränga sig då och då för brödfödan kommer att ge många positiva bieffekter.

Andra sätt att låta hunden anstränga sig mer för sin mat att är träna/leka in olika färdigheter och belöna hunden med maten. Eller bara kasta ut maten på en exempelvis en gräsmatta eller i ett skogsparti och låt hunden söka upp den matbit för matbit.

Effekter ni med störta sannolikhet kommer att märka av…

  • En mer matmotiverad hund! Alltså en mer lätt tränad hund!
  • En mer samarbetsvillig hund (om ni tränar och leker med måltiden som belöning)
  • En mer lugn och balanserad hund då han får utlopp för en massa energi och beteenden som hunden har behov av att utföra, använda nosen (luktsinnet) exempelvis.

 

, , , , , ,