Grym inkallning!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=3CZw8GKnATQ&w=640&h=385]

Nettie och Pixie har tränat privat för mig ett tag och har gjort riktigt fina framsteg. Vi har jobbat mycket med att skapa regler i leken (för hon älskar lek och är outtröttlig i det!) så leken blir funktionell. Visst är leken till för att ha skoj tillsammans, men den är så mycket mer! Den är relations skapande och den är en kraftfull förstärkare när den används som belöning. Därav har vi tränat mycket på leken Dead or Alive, som hela tiden utvecklas och ökar Pixies kunskap om olika färdigheter. Idag lystrade hon riktigt fint på både “sitt” och “ligg” mitt uppe i full bus. Tyvärr har jag ingen film på det, det regnade (snöade?) under hela träningspasset så jagar tacksam över att Ing-Marie vågade ta fram telefonen och filma en snutt ändå 🙂

Något jag själv har fått upp ögonen mer och mer för sen jag började leka mer med mina hundar och använda mig av leken i träning, är att jobba på hundens uppmärksamhet och koncentration i hög aktivitetsnivå. Att medvetet öka hundens upphetsningsnivå för att sedan be dem att snabbt svara på given signal tar hundens kunskap till en helt annan nivå. Det ger även dig som tränare en helt annan verbal kontroll över hunden, även när den är riktigt i gasen. Detta är självklart till stor fördel i både vardagslydnaden som på tränings eller tävlingsplan.

Att Pixie kan avbryta en häftig kamplek för att komma på inkallning kommer definitivt att göra det lättare för Nettie att kalla in Pixie vid exempelvis lek med annan hund, om hon skulle jaga efter grannens katt osv…

Hur snyggt är det inte då?! 😀

, ,