Fokus och kontroll i hög aktivitetsnivå

De senaste veckorna har jag som ni kanske sett, lagt ut små instruktions filmer om bland annat leken Dead or Alive, som blivit lite av en grund för hur jag tränar. Vad det handlar om är att lära hunden de grundfärdigheter vi behöver för att kunna använda oss av häftig lek som belöning, det handlar om att göra leken funktionell helt enkelt. Men som sagt är detta bara grunden, när vi har en belöningsprocess som fungerar är det ju dags att använda den i träning.

Vad jag har förstått så är det av mångas uppfattning att hunden spinner ur kontroll ifall de belönar med lek, men inget kunde vara längre ifrån sanningen ifall grund stegen (1-4) som jag lagt ut lärs in. Hunden lär sig att behålla fokus, koncentration, och kontroll I LEKEN, i hög aktivitetsnivå med andra ord. Hunden behåller “öronen öppna” och lyssnar på VAD det är matte/husse säger, och älskar att göra så, varför? För det är bara en del av leken!

Här visar Flash grunderna (steg 1-4) i Dead or Alive och jag börjar lägga in “träning” i leken, här bara en lätt kunskap som “sitt”. Men kolla vilken kontroll han har på allt jag säger, även fast han är mitt uppe i lek. Han slänger gladeligen ned rumpan i backen, trots störningen av leksakerna, just för att det bara är en del av leken. Lek lär, jag använder mig bara av den för att få honom att älska att lära och utföra det jag ber honom om.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FApmPWTZYN8&w=640&h=385]

Utan lek och hög aktivitetsnivå, hade jag aldrig kunnat få Flash att älska till exempel agility, jag hade inte kunnat jobba igenom så många av hans rädslor, och jag hade aldrig fått honom till den passionerade, läraktiga och coola kille han är idag. Vi hade inte kommit långt utan lek, den har räddat Flash från ett liv som en rädd och osäker hund!

, , , , ,