När belönings baserad träning inte fungerar tillfredsställande

Något jag ständigt tjatar på mina kursdeltagare om nuförtiden är förutsättningen för att belönings baserad träning ska fungera, dvs hundens motivation för lön!

Personligen tycker jag att det varit en stor brist i all min utbildning jag fått under mina snart tretton år i hundtränings världen. På något sätt har det bara förutsatts att hundarna ska vara intresserad av tränarens korv eller boll, vilket de kanske oftast är, så länge miljön inte erbjuder något som skiftar hundens motivation och belöningen tappar nästan allt värde (om inte allt!).

Vad händer när hunden inte bryr sig om belöningen eller belöningarna jag har att erbjuda? Där står jag och viftar med min kamptrasa eller lockar med min korvbit, men det enda hunden är intresserad av är den mötande hunden, eller kanske den flyende haren? Vart lämnar det mig som tränare? Utan verktyg, utan förutsättning för att bygga (skapa) det beteendet jag är ute efter, vilket i detta fall kanske skulle vara att lugnt passera den andra hunden, eller nonchalant bara notera att “där stack den haren”, eller direkt ta kontakt med husse/matte? Vad vet jag, alla har vi vår egen bild av vilka beteenden vi vill se hos vår hund.

För mig har denna process, att skapa en lek och mat motiverad hund blivit det absolut primära i både min egen hundträning och det jag försöker förmedla till mina kursdeltagare då jag anser att det är förutsättningen för att belönings baserad träning ska fungera och nå tillfredsställande resultat.

När jag har en hund som absolut till högsta pris vill ha det jag har att erbjuda, ja, då kan jag börja fundera ut vilket kriterie (det hunden måste göra för att nå lön) jag ska sätta och hur jag ska skapa den bästa förutsättningen för hunden att kunna nå kriteriet så denne får ett regelbundet flöde av information.

Här kan vi börja snacka tajming, kriterie, förstärkningsfrekvens och leverans av lönen!

Den som lärde mig allt om att börja göra övningar och träna med en icke belönings motiverad hund är totalt meningslöst, ja det vet ni alla som följer den bloggen, det var Flash det.

Flash har startat processen som förändrat hela min grundsyn på hundträning, vilket har lett mig vidare till andra tränare som lägger ned massor av tid och energi på just skapandet av belönings motivation, som Susan Garrett och Silvia Trkman. Ju mer jag lär mig om detta ju mer vill jag lära och inser vilken vikt i guld det är!

Nu har jag hittat ytterligare en tränare som verkar lägga ned stor vikt vid att skapa riktigt tränings motiverade hundar, dvs belönings motiverade! Han har en gratis föreläsning på över 70 min som ligger ute på nätet som jag just tittat på. Håller inte med om allt, eller rättare sagt det är bara inte mitt sätt att träna på, MEN, det finns riktiga guldkorn, som just vikten av belönings och lekutveckling. Kolla gärna på hela föreläsningen, men om du inte orkar, investera ändå fem minuter och kika på 29:00 fram till ca 34:00. Riktigt bra “points” 😉

Själv tyckte jag det var så pass bra att jag beställde hans DVD Advanced Concepts in Motivation, det även finns en lite preview att kika på.

Hoppas nu på ännu mer verktyg till verktygslådan! 😀

, , , , , ,