5 minute formula, kids in the hall

Jag har ju lovat att försöka filma några av de lekarna som ingår i Susan Garrett´s 5 minute formula. Kids in the hall är en av de absolut första övningarna från vecka 1. Den leken jag och Cilla valde att kalla “Familjeinkallning” I vår DVD “HUNDTRÄNING den busiga vägen“.

Vi har ändrat leken aningen här än vad Susan lär ut den i 5 minute formula… Lucky äter hela sin middag så ingen kamplek bland annat… Han får också vända mot den som kallar på egen tass, ibland fast han fortfarande äter. En liten utveckling av leken där han lär sig att avvika från en störning när han kallas på. Lyssnar han inte omgående slutar den han är hos att ge honom mat, han får även mindre käk när han väl kommer till den som kallat. Bryter han och kommer omedelbart får att ordentligt med lön 😉
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=SW23gZNK99I&w=560&h=315]
Susan leker den här leken i en lång hall med benen sittandes i ett V så valpen inte har någon annanstans att ta vägen. Hon varierar mellan gobitar och med kamplek och hon vänder även upp valpen (med lönen) mot den andre lek kompisen så att det blir lätt för valpen/hunden att göra rätt val och komma när den blir kallad på.

En simpel lek som går att utveckla ordentligt så hunden lär sig att göra bra val trots störningar. Ett exempel är att lära dem bryta från att äta (som Lucky gjorde vissa gånger på filmen) och att bryta från kamplek, kan de bryta från dessa två väldigt förstärkande aktiviteter så blir det ävan lätt att kalla in från annat intressant 😉

Have fun! 😀