Play is the way!

Mer och mer kommer jag på mig själv att lägga in lekträning i mina kurser, speciellt i Pre Sport Puppy där ägarna har ett specifikt mål i sikte, en framgångsrik tävlingshund såväl som en trevlig och väluppfostrad familjemedlem. Å vägen till framgång? Jepp, LEK! 😀
Att utveckla valpens lekintresse vågar jag påstå är det absolut viktigaste en valpägare kan göra, att ha en hund som älskar att leka med sin husse/matte är inget annat än en dröm att träna.
Genom att bli valpens bästa lekpartner kan vi med lätthet lägga in regler och lärdomar som gör att valpen lär med glädje och entusiasm.

Några exempel från min Pre Sport på Väsby bk som vi jobbade på igår var få valparna att skifta snabbt mellan belöningar, att ta den belöningen som erbjuds för tillfället trots att den ena kanske är högre värderad, släppa på “tack” eller “loss”, hålla kvar tills släpp signal kommer och även att kunna vänta på “ta den” signal för att få fortsätta leken.

Se hur Cili (första ekipaget) använder sig av två olika leksaker med Kylie, en vante som hon inte har något värde för och en leksak som har värde i och med att de har lekt mycket med den, hon vill gärna skifta till sin leksak och strunta i vanten men Cili leker vidare med vanten till hon ger sig hän i leken och griper och håller i ordentligt, då ger hon sin “tack” signal, Kylie släpper och har innan fått tillgång till den andra leksaken med en gång, men i detta pass la Cili in ytterligare en läxa, vänta på “ta den!” signal, och denna kommer när Kylie slutar att attackera leksakerna och blir stilla för en sekund, hon belönar på detta sätt Kylies självkontroll med att få fortsätta leken. Som jag sa, måååånga lärdomar! 😉

Anna & Kitty (ekipage två) leker med två likadana leksaker (mina nya favoriter, spengummit! ;)) vilket gör det väldigt lönsamt för Kitty att släppa på “tack” eftersom hon får fortsätta att leka med en exakt likadan leksak, men även Anna har börjat med vänta ut Kitty tills hon visar upp en dos självkontroll innan hon får fortsätta att röja loss, Anna använder sig av signalen “varsågod” när hon får gripa igen.

Anette (tredje ekipaget) leker samma lek med sin Jack Russell kille 🙂
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Ja7r6Q1SB-E&w=420&h=315]

Vi diskuterade och tränade även på apportering av leksak, att ha en hund som snabbt hämtar tillbaka den kastade leksaken och trycker den i handen är guld! Det kommer att effektivisera träningen och ge fler belöningsmöjligheter!
Jag vet fler som inte kan kasta leksak som lön för att hunden drar på ärevarv och det kan ta tid att få in den igen (om den kommer in överhuvudtaget!) vilket gör att denna lön ofta inte används trots att det kanske skulle vara den absolut bästa lönen i en specifik tränings situation.
Utvecklar vi leken och lär valpen hur den ska bete sig med sin lön så kommer det bara att flyta på och vi kan fokusera på själva träningen/övningen istället.
En av övningarna vi tittade på var just att komma tillbaka och lämna av leksaken i handen, vi använde oss av nosduttar i handen (som Kitty redan kunde och hade ett högt värde för) som signal för att komma tillbaka med leksaken och trycka den i handen. Superbra grund!

Anna & Kitty visar hur bra det kan bli när valpen har ett högt värde för nosduttar, Annas öppna handflata betyder kom och tryck nosen och du kommer att få betalt. Kitty plockar gladeligen även upp leksaker som ligger på golvet, så vad vi gjorde var att länka dessa beteenden med varandra. I den stund Kitty plockade upp leksaken visade Anna upp handflatan, och tränad som hon är i nosduttar visste hon precis vad som gällde. Här får hon kampen son lön för att hon trycker leksaken i handen, kolla hur snyggt det blev, riktigt skolboksexemplar 😉
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=IUjrf39-KAA&w=420&h=315]

Blir ni inte sugna på att leka med era fyrbenta?! Det blir jag i alla fall!!! 😀