Hund dödad hare

Dagen har spenderats ute på Ryttarstadion med ett gäng hundägare som vill komma till rätt med olovlig jakt hos sina fyrbenta. Jag började med teorin som vanligt och gick igenom den trista nyheten (för de flesta hundägare i alla fall) att de inte längre kunde ha hunden lös alls under en period framöver. Hur bra övningar man än har, hur mycket tid man än lägger ned på att träna… Har hunden tillgång/möjlighet att fortsätta att jaga så kommer träningen inte ge några resultat. Vi måste ta bort möjligheten till själv förstärkning (jakten är lön i sig) för att nå framgång i träningen helt enkelt.

Så, i min värld, har jag en hund som jagar så är den kopplad, punkt! Dels för att hålla min hund säker (känner till flera som blivit påkörda under olovlig jakt), dels för att inte störa eller skada vilt livet, och självklart även för att respektera andra människor. Finns exempelvis hundar som har orsakat bilolyckor under jakt, det kan gå riktigt illa med andra ord.

Efter kursen åkte jag hem, hämtade mina vovvar, tog med mig leksaker och pvc boxen och begav mig ut för lite träning och bus med grabbarna grus. När vi kom ned till gräsplanen nedanför ungdomsgården där vi brukar träna så är det första jag ser en sönder sliten hare! Haren var bokstavligen sliten i bitar och kråkorna hade börjat äta av kadavret. Några meter bort ser jag platsen haren hade blivit dödad på, stora blodfläckar i gräset och päls överallt. Sånt får bara inte hända!!! Kan inte ens beskriva hur arg och besviken jag blir på hundägare som inte tar mer ansvar än så här för sin hund. Det går ju ut över alla hundägare! Senast för ett år sedan går jag och Marie på en promenad med våra (7!) hundar, lösa som alltid, vi hittar en död hare, ca 150 m från där jag hittade den döda haren idag. Vi går och smått svär och är båda förbannade över det vi hittat när en mamma och hennes son kommer cyklande förbi. Pojken säger “mamma mamma, det ligger en död hare vid vägen” ja säger mamman, “det är säkert dom där lösa hundarna som har gjort det” säger hon när de cyklar förbi oss! Jäklar va arga vi blev!!! Men, det är precis det som händer, det går ut över alla hundägare. Skulle inte förvåna mig om någon tror att det är mina hundar som nu har dödat den stackars haren som ligger där vi tränar var och varannan dag. Suck…

, , ,