Blyga hundar

Det blev stor respons på inlägget som handlade om rädda och reserverade hundar, många delar erfarenheten av stor brist på vett och etikett från mötande. Ibland är de framfusiga tvåbenta som är problemet och ibland är det ouppfostrade fyrbenta som springer fram utan tillåtelse från hundägaren (som ALLTID bör fråga om det är ok att släppa fram hunden överhuvudtaget!!!). Det verkar vara en väldig brist på kunskap om just den blyga hunden och om den väldiga variationen de finns på hundar, en väldigt liten förståelse för att alla är individer som behöver behandlas som just det, en individ. Verkar vara någon sorts allmän uppfattning om hur en hund ska vara och sedan behandlar man därefter, det vill säga på samma sätt.
Vi med reserverade hundar måste ta en aktivare roll och upplysa dom vi kommer i kontakt med, hur tjatigt det än känns att ständigt upprepa sig. Tror även att om man börjar se det som sin självklara rätt att bestämma över vem, hur och när min hund ska träffa någon, eller om den ska träffa någon överhuvudtaget, så kan man på ett tydligare och självklarare sätt säga ifrån utan att känna att man behöver förklara sig något mer. Varför jag tar upp detta är för att jag numera inte har några problem alls att säga ifrån när det gäller Flash och jag upplever inte att vi har några problem med påträngande människor längre, därav tror jag att det till stor del handlar om att jag känner full och total rättighet till Flashs hälsande eller icke hälsande. Så fråga dig själv, känner du att du har all rätt i världen att bestämma över vad som är bäst för din hund?? Är övertygad om att det är en nyckel till en framtida självsäkrare matte/husse vilket kommer att ge en tryggare hund.

Tänkte även ge lite träningstips på hur du kan hjälpa din försiktiga hund att känna sig tryggare och gladare 🙂

Tips 1: LEK!!!

Skapa olika lekar tillsammans med din hund, spelar inte så stor roll hur er lek ser ut så länge ni båda har kul och släpper loss tillsammans 🙂 Börja leka i miljöer där din hund känner sig bekväm, ta sedan leken till lite jobbigare miljöer men på ett behörigt avstånd så ni fortfarande får vara ifred. Gå därifrån när ni fortfarande har skoj. Ta leken närmare de obehagliga i takt med att hunden visar att den totalt ger sig hän er roliga stund tillsammans och inte störs av omgivningen.

Tips 2: Skvallerträning Lek

Koppla leken till att hunden faktiskt tittar på en människa eller hund, eller det hunden tycker är jobbigt. I samma sekund hunden lägger blicken på “störningen” sätter leken igång igen. Avsluta leken och invänta att hunden tittar på “störningen” igen, då sätter du igång partyt åter. Ha en busig attityd så att hunden ser det som en del i leken att titta på “störningen”. Ha kul med det och börja träna på ett avstånd där din hund är bekväm och ta det successivt närmare.

Tips 3. Skvallerträning Klick + gobitar

Klicka varje gång hunden tittar på “störningen” och bjud därefter direkt på en godbit hos dig, använd gärna godis som håller hunden i belöningsprocessen längre. Exempelvis en mjukost tub som den kan slicka på en stund (viltost brukar vara en favorit ;)). Alternativ kasta ut ett gäng gobitar på backen som kan ta en stund att hitta rätt på och äta upp. Träna på avstånd och minska successivt.

Tips 4. Hej! Figuranter

Ta hjälp av andra människor som du förser med goda belöningar, be figuranten (på ett par meters avstånd, reglera utefter din hund) ta ett par kliv emot er samtidigt som han/hon säger Hej! Fido, slänger en gobit till din hund och vänder sedan och går därifrån. Obs! Figgen ska aldrig gå så nära att hunden börjar rygga eller hota, utan håller sig på ett par meters avstånd till en början och bara kastar fram gobiten precis efter Heeej! Viktigt att figgen därefter vänder om och åter igen ökar avståndet till er. Minska avståndet successivt i takt med hunden får en positiv association till att en människa kommer emot och säger Heeej! Figgen böjer sig aldrig eller försöker röra hunden, inte heller locka. Om det blir en sådan kontakt är när HUNDEN väljer att ta den, och gör den inte det är det OK!

Tips 5. Kliv emellan

Träna på att själv kliva emellan din hund och eventuell ovälkommen besökare, tvåbent som fyrbent. Använd ett tydigt och bestämt kroppsspråk. Är det obehagligt, träna först på vänner och bekanta. Visa hunden att du skyddar den och att den kan vara trygg nära dig.

Tips 6. Ryggsäcken

Sitt med hunden mellan knäna, zonen ska vara fredad. Kommer någon fram säger du helt enkelt ifrån samtidigt dom du behåller lugna trygga händer på din hund. Du kan även träna på skvallret här, bjud på gobitar när din hund tittar på förbipasserande eller om någon kommer fram och pratar. Bra träningsplats kan vara en parkbänk, busshållsplats eller liknande. Släpper någon fram sin hund håller du kvar en betryggande hand på din hund och med den andra puttar du bestämt bort den oinbjudna gästen. Var tydlig och bestämt. Inga gäster i trygghetszonen, mellan dina knän är hunden fredad.

Lycka till! 🙂

, , , ,