Vänd associationen!

Din hund gör utfall, slänger sig i kopplet och skäller ut exempelvis mötande hundar. Kan även var andra människor, barn, cyklister, någon med barnvagn som triggar hunden och får den att gå igång. Detta skapar ofta obehag hos hundägaren som försöker i största möjliga mån att unvika möten överhuvudtaget. Jag har haft fler hundägare som berättat att de skäms, blir arga, frustrerade mm… De känner sig tvungna att “säga åt” sin hund så de mötande “förstår” att de inte accepterar detta beteende. Ofta blir det att matte/husse ryter åt sin hund att lägga av, rycker tillbaks i kopplet eller på något liknade sätt försöker få hunden att sluta upp med sitt oönskade beteende. 

Nu försöker vi se detta ur hundens synvinkel… Av en eller flera anledningar tycker jag att det är obehagligt när andra hundar närmar sig mig, jag försöker göra mitt bästa och se och låta så läskig ut som möjligt så den andra hunden inte ska närma sig mig. Varje gång jag känner obehag vid möten blir även husse och matte arga och irriterade… Ska försöka jobba ännu hårdare för att slippa andra hundar så husse och matte inte blir uppretade också.

En ond cirkel har startat, hunden upplever obehag vid möten plus får obehag av husse och matte! Men det går att vända detta och skapa en annan association till möten. Det första som måste ändras är DIN attityd till mötena, istället för att hålla andan, spänna upp kopplet, bli stel i kroppen och rösten, bli glad! Suveränt nu kommer en hund, chans att vända denna obehagliga situation till något positivt 🙂 Brrrra vovven! Så fort hunden lägger ögonen på den mötande utbrister du BRRRA! I nästa sekund tar du fram det BÄSTA din hund vet, är det blodpudding, köttbullar, rostbiff, tennisboll, kong, kamptrasa? Bjud på det bästa din hund vet! Avlägsna dig en bit bort under tiden du belönar så din hund kan njuta av sin lilla fest utan att behöva ha koll på den mötande som bara närmar sig. Fortsätter du att reagera med glädje och givmildhet varje gång ni får ett möte kommer du att vända associationen din hund har till möten, möten kommer nu endast bli en signal för “FEST HOS MATTE/HUSSE!”

Testa och se förändringen i din hunds attityd till förut jobbiga situationer 😉   Lycka till!

Cilla & Flash träffas i  Rålis

Cilla & Flash träffas i Rålis