Hundträning när den är som bäst

Det finns inget viktigare inom hundträningen än vardagslydnad, förutom lek och belöningsutvecklingen såklart ( 😉 ). För i ärlighetens namn så är det väl i vardagen vi spenderar 99,9 % med vår hund? Eller? Visst kanske vi går kurser, går på utställningar, eller kanske tävlar med vår fyrbente, men hur liten del av vardagen är det inte? För de flesta av oss hundägare så är en vanlig vardag en stor del av tiden, eller kanske till och med all tid. Eftersom jag själv är hundtränare så älskar jag hundträning! Speciellt agility, MEN, vardagen är alltid viktigast, med en fungerande vardag tillsammans så har vi den plattformen som behövs för att leva tillsammans utan en massa stress, frustration och negativa tankar och förväntningar.

Och vad vardagslydnad är kan vara olika för olika hundägare, det har mycket med ens egna bild av hur vi vill ha det med vår hund, vad vi är nöjda med och hur mycket vi vill investera i att nå dit. Jag vet inte vad var vardagslydnad är för dej, men jag kan förklara vad det är för mig. Vardagslydnad är en hund som är tränad i att existera och röra sig i sin miljö på ett ledigt och avslappnat sätt, och en hund som inte hetsar upp sig över saker och ting som händer runt omkring. Utan en hund som bara är cool i bristen på ett bättre ord! Och självklart är vardagslydnad en hund som lystrar på mina verbala signaler! Det här är min definition och min bild av den vardagslydnad jag vill ha hos alla hundar som kommer in i vår familj.

Det här är Helena och Happy, och Happy en en jättehäftig jaktlabrador som Helena och familj adopterade när de bodde i USA. Där bodde Happy bredvid en kyckingfarm vilket ledde till att Happy fick lära sig sen valpsben att hon kunde jaga och döda fåglar, så damen är en skicklig jägare med superhög motivation för viltlivet.

Helena&Happy

Men, Helena har investerat i träningen och lagt superfina grunder så hon har i princip en 100%-ig verbal kontroll på Happy under lek, inklusive jaktlekar. Hon kan kasta en leksak och kalla in henne mitt under jakten, inga problem! Nu går de och tränar privat för mig och Happy kan numera gå lös (vi har henne i lina för säkerhets skull) bland änderna och hon kunde inte bry sig mindre. Vår fokus har legat på att Happy ska förhålla sig på ett ledigt av avslappnat sätt kring andra djur, avslappnad kroppshållning, neutrala öron, mjuk blick. Sedan får hon mer än gärna gå igång till tusen i lekar och belöningar med matte, men bara då!

Helena&Happy2

Helena och Happy började med att gå K9 Educations Antijaktkurs och la alla de grunderna de behövde för att få dessa snabba framgångar i träningen. Har du också en hund som behöver lära sig att lämna andra djur ifred så har vi en plats kvar på vårens Antijaktkurs som startar i slutet av mars. Har du inte möjlighet att gå kurs “live” rekommenderar jag vår Inkallningsskola online som startar 2 mars!

,