Lek & belöningsutvecklings workshop

De två senaste dagarna har spenderats med ett gäng instruktörer på Hundens Hus som ville lära sig mer om lek och belöningsutveckling, min stora passion! Underbart skönt att få instruera för så intresserade människor. När vi avslutade dag två så kändes det som om jag nått fram, nått fram med mitt sätt att tänka och träna hund, men jag önskar dock att vi hade haft mer tid att utveckla alla lekar längre! För vilka framsteg hundarna gjorde! Lärdomarna bara trillade in! Att se hur fort hundarna drar slutsatser och “jobbar på” i lekarna är alltid lika häftigt. Exempel på beteenden som lektes in var…

  • att skifta mellan belöningar, både mellan olika lek belöning och även skifta mellan mat och lekbelöningar!
  • ett släppande på “tack”
  • ett gripande på “ta den!”
  • impulskontroll vid störningar
  • signalkunskap, endast gripa på “Ta den!” exempelvis
  • fokus & koncentration, att kunna lystra och tänka trots hög aktivitetsnivå
  • apportering, att komma tillbaka med leksak
  • en på och av knapp, att kunna skifta mellan passivitet och aktivitet

Massor med andra ord! Här kommer ett litet smakprov på en av lekarna då vi jobbade på att hundarna skulle kunna skifta mellan olika leksaker och engagera sig i den leksaken matte valde. Här gäller det att inte ge upp utan att lattja vidare med den nya leksaken tills hunden väljer att hänga med i den nya leken och ge upp en eventuell favoritleksak. Ni kommer att få se Isabelle med sin BC valp Iris som vid ett tillfälle  fastnar vid en leksak och har svårt att släppa den trots att Isabelle har släppt den och plockat upp en annan. Se hur fint hon jobbar på till Iris faktiskt släpper favoriten (för tillfället) och engagerar sig i den Isabelle valt.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=I3rPa0bszOY&w=853&h=480]

En jättefin grundkunskap som kommer göra Iris både lätt att belöna då leksaken i sig inte är av största vikt, utan leken med Isabelle (!), och lätt engagerad i det Isabelle väljer att göra. Sååååå viktigt!

Vi tränade även på att skifta mellan mat och lekbelöningar, något många hundar kan ha svårt för. Exempelvis kan det vara svårt  att engagera sig i en övning eller en lek ifall mat/godis belöningar finns i närheten. Maten/godiset blir i det här fallet en störning för kampleken, men det går självklart att lära hunden detta 😉

Liam, som inte lekte överhuvudtaget till en början (!) kan nu lattja trots att han har en skål med godbitar framför snoken, därav heller inga problem att skifta mellan att ta en matbelöning och sedan direkt återgå i en lekbelöning. En riktigt bra grundkunskap för ett framgångsrikt träningspass!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=p5ve-O9vWcs&w=853&h=480]

Vera, en BC valp hade en historia av att vilja springa iväg med leksakerna ifrån Josefine, men som med allt annat så går det att lära valpen/hunden att älska att komma tillbaka med leksakerna. Det här var en av apporterings lekarna vi tränade på.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9yx_voC-dxI&w=853&h=480]

Det här var bara ett liiiiiitet smakprov på allt vi övade på, många lekar blev det och både tvåbenta och fyrbenta var (inklusive jag!) var helt slut efter dessa två fullspäckade dagar! Önskar att jag kunde få lära ut lek och belöningsutveckling varje dag 😉

,