När du har “gasen” och vill ha “bromsen”…

Den här härliga Jack Russell killen, Sigge, har inga problem med sin ” gas pedal”. Han älskar att kampa och leka! Eftersom han leker med passion är det dags för en del lek regler. Som ni ser vill Sigge INTE släppa sitt byte när han väl fått tag på det, och sånt ställer ju till problem ifall vi ska använda oss av lek som belöning. Leken måste vara funktionell i en belönings process, därav reglerna. För att matte Grazyna ska kunna använda sig av leken behöver Sigge lära sig att uppvisa självkontroll kring belöningarna, det vill säga inte försöka råna matte på dem vid första bästa tillfälle, och han behöver lära sig att släppa leksaken på signal. När han förstått att detta att förutsättningar för att han ska få tillgång till mer bus kan kampleken användas till att förstärka fram önskvärda beteenden.

Eftersom Sigge är en kille som är full av energi och går igång till tusen på sin leksaker behöver han även lära sig att “bromsa” och slappna av när lekstunden är över. Som med det mesta här i livet är bör det finnas en sund balans mellan aktivitet och passivitet, och den balansen ser inte likadan ut för varje hund. För en hund som Sigge är det viktigt att lära sig att slappna av, att “bromsa” för att han inte ska bli överstimulerad i längden. Allt med måtta, balans är nyckelordet!

Foto: Genny Nicklasson

Behöver din hund också lära sig att “bromsa”? Här är ett förslag på en träningsplan:

Steg 1. Börja med att leka med hunden, ha gärna en lite längre leksak som du även kan dra längs golvet/marken så hunden kan jaga den. När hunden fångar bytet, ha en dragkamp om det! Mitt i leken väljer du att avsluta den, ta tag i hundens halsband, släpp leksaken och förhåll dig bara helt lugn och tyst. Undvik ögonkontakt då det är en förväntan på aktivitet/belöning från hundens sida. Bry dig inte ifall hunden försöker ta sig loss eller om han har kvar leksaken i munnen, behåll bara ett stadigt grepp i halsbandet och invänta att hunden blir passiv och släpper leksaken. När hunden släppt leksaken och står stilla (har slappnat av) ger du en frisignal (exempelvis “ok” eller “varsågod”) och fortsätter leken. Upprepa tills hunden förstått förutsättningen för att få tillgång till leken igen, att släppa leksaken och bli lugn och och passiv.

Steg 2. När hunden blir passiv så fort du tar tag i halsbandet kan du vänta ut lite längre så hunden sätter sig ned, belöna omedelbart genom att stämpla ut hunden med en frisignal.

Steg 3. Utveckla ytterligare genom att vänta ut tills hunden lägger sig ned, stämpla ut och lek vidare. Men kom ihåg, det är inte hundens beteende, stå stilla, sätta sig eller lägga sig, som ska belönas (ge tillgång till fortsatt lek), utan det är hundens attityd (att bli lugn, släppa tanken på lek) som ska förstärkas. Stirrar hunden på leksaken, eller sätter sig spänt (väntandes på din frisignal) får du vänta längre innan du stämplar ut. Inte förrän hunden släpper tanken på lek, tittar på annat (ingenting), har slappnat av i kroppen får han chansen till att leka igen.

Ps. Det här är bara en lek, låt det inte stanna där! Integrera den här balansen i vardagen. Exempelvis, om hunden ligger lugnt och vilar, bjud upp till en lekstund, ett träningspass, till en promenad alternativt bjud på ett märgben eller ett grisöra, en gos stund? Ge hunden något du vet att han vill ha! Är hunden på spänn, pockandes på uppmärksamhet, rastlös, ignorera honom tills han lugnar ned sig innan du bjuder på någon form av aktivitet. Lär honom helt enkelt att vara lugn, passiv och vila är ett lönsamt beteende, det leder till middag, promenader, lekstunder, uppmärksamhet, mys stunder, märgben osv… Se till att ha en sund balans mellan hundens aktivitet och passivitet!

, , , ,