Träningstips

I måndags fick jag en förfrågan av Karin ifall jag ville skriva en träningsartikel till hennes online tidning Magasin D2, och självklart ville jag det! Problemet var bara att den första artikeln jag skrev blev alldeles för lång för att passa in i mallen. Så jag skrev en ny om ett annat ämne, den får ni läsa när Magasin D2 nr 5 släpps. Oroa er inte, jag hojtar när ni kan gå in och läsa den. Det är superbra tidning med allt från forskning till hundträning till en massa olika tips. Å förresten, det är min Snooby som är med i D2 nr 1 😉

Men, hemma och suuuuuuk (snörvel, host och harkel!) som jag är låg jag och funderade och kom fram till att jag ju faktiskt kunde bjuda er på lite tränings tips. Så här kommer första artikeln jag skrev som  även kommer att användas i kursmaterial och i boken jag håller på att skriva, enjoy!

Med buren som hjälpmedel i träning och vardag.

Att kunna ha hunden i bur kan vara väldigt praktiskt många gånger. När ni får mycket främmande, när barnen leker med sina kompisar, när ni ska på besök någonstans, när ni ska på kurs eller på tävling. I dessa situationer och många fler kan det vara bra att hunden förblir lugn och att den kan känna sig trygg på sin plats.

Detta ska inte på något sätt bli en förvaringsplats för hunden som husse och matte inte orkar engagera sig i, utan en lugn och trygg plats för hunden att vara på när den behöver vila och i situationer som jag beskrivit ovan där miljön är lite stökigare än vanligt. Då kan hunden ändå vila och slappna av trots allt som pågår runt omkring. Buren ska vara en frizon för hunden där den alltid får vara ifred. Kojan kan även användas som hjälp när man tränar hunden att uppvisa självkontroll, att förstå frisignal och att kunna skifta mellan aktivitet och passivitet. Buren kan med andra ord vara ett effektivt tränings hjälpmedel. I nedanstående artikel kommer jag att berätta hur du kan skapa ett värde och en positiv association till buren, hur du kan använda dig av buren för att lära hunden att uppvisa självkontroll och förstå en frisignal, och sist men inte minst hur du kan använda dig av buren för att lära honom att slappna av och bli passiv i sin koja.

Träningsplan.

1. Börja med att sätta dig bredvid buren, ha massor med belöningar redo och klickern på tummen (går även bra att använd en verbal markör). Vänta bara ut att hunden börjar agera, minsta lilla blick eller steg åt burens håll så klickar du eller säger “yes!” (exempel på verbal markör) och kastar en godbit in i buren. Står hunden kvar belöna med en till godbit i buren. Går hunden ur buren gör du ingen affär av det, det är helt ok, men han får ingen uppmärksamhet för beteendet. Vänta bara ut att hunden tittar åt rätt håll igen, klicka för att i nästa sekund slänga godbiten där du vill ha hunden, i buren.

2. Blir hunden kvar inne i buren, fortsätt att bjuda på godbitar. Men kom ihåg! Det är hundens val att stanna kvar i buren som ska belönas, hunden ska inte bli kvar i buren för att du fortsätter att bjuda på godbitar.

3. När hunden väljer att bli kvar i buren kan du börja vänta ut honom lite längre stunder för att se om han bjuder på något annat beteende. Han kanske sätter han sig ned? Jackpot! Klicka och belöna med fler godbitar. Fortsätt att belöna så länge hunden väljer bli kvar, det ska vara lönsamt att stanna i buren!

4. Sitter hunden kvar och du har belönat detta med ett gäng godbitar, vänta några sekunder igen för att se om hunden erbjuder ytterligare ett beteende. Kanske han lägger sig ned? Du kan öka chanserna för att hunden ska erbjuda ett ligg genom att hela tiden placera belöningen på golvet av buren. Tänk strategisk när du belönar, är målet att hunden ska lägga sig ned i buren bör belöningarna placeras därefter, det vill säga så lågt som möjligt. Precis som när hunden satte sig ned för första gången belönar du med några extra godbitar när hunden lägger sig ned för första gången. Skapa ett värde för att ligga inne i buren! Belöna generöst hundens val att bli kvar liggandes.

5. När hunden gladeligen ligger kvar i buren en stund är det dags att börja lära honom en frisignal. Nu behöver du två olika värden på godbitarna, de bästa hunden vet, kyckling kanske (?) och så ett par lite tråkigare godbitar, exempelvis vanligt torrfoder. När hunden självmant går in i buren så belönar du med de bästa hunden vet, kycklingen! Ge frisignalen och kasta sedan (ca 1 sek efter given frisignal) iväg en torrfoder kula någon halvmeter framför buren som hunden får springa och ta. Har du skapat ett högt värde för buren genom hög värderade belöningar inne i buren, så bör hunden efter en stunds betänketid gå tillbaks till in i buren eftersom det var där delikatesserna bjöds på. Belöna hunden för rätt val genom att bjuda på en till kycklingbit inne i buren. Vänta ut att han lägger sig ned igen och belöna det. Efter några sekunder ger du återligen din frisignal följt av en torrfoder kula utanför buren. Upprepa denna process tills hunden gladeligen och snabbt går tillbaks till sin bur och lägger sig efter varje torrfoder kula utanför buren.

6. Dags för störningar! När hunden nu ligger i buren tar du och släpper en godbit precis utanför buren, far hunden upp för att sno denne är du snabb och plockar upp den igen. Vänta tills han åter är på sin plats och har lagt sig ned, testa åter igen att släppa godbiten utanför. Blir hunden kvar plockar du genast upp den och ger den till honom som fortfarande ligger kvar på sin plats. När han har förstått förutsättningen för att få sin belöning, det vill säga att ligga kvar i buren trots att godisbitar tappas utanför, kan du variera hur du belönar hundens goda val. Ett annat sätt att belöna att hunden väljer att visa självkontroll och blir kvar på sin plats är att ge hunden en frisignal så han får tillgång till godbiten utanför buren.

7. Nu är det dags att lägga till lek, både som störning och belöning. Använd dig av hundens favoritleksak och busa lite utanför buren, sno sedan undan leksaken och lägg den bakom ryggen. Låt hunden fundera en stund. Eftersom du hittills har lagt ned mycket tid på att få hunden att förstå att buren är ett lönsamt ställe att vara på så kommer han förmodligen att ge det ett försök. Så fort hunden kommit in i buren ger du frisignalen! Fram med leksaken och busa loss! Vänta inte ut att han ska sätta sig eller lägga sig de första gångerna, det räcker med att han går in i buren för att du ska ge frisignalen och busa loss. När hunden gladeligen springer tillbaka in i buren efter du avslutat leken kan du börja vänta några sekunder innan det magiska ordet kommer. Blir han otålig och går ur buren innan du givit frisignalen förblir du bara passiv, ingen uppmärksamhet och ingen belöning. Vänta bara tills han återgår till buren och ge det ett nytt försök, låt hunden själv lista ut vad som är lönsamt och vad som inte är lönsamt.

8. När hunden tålmodigt stannar kvar i buren är den även dags för att invänta ett sitt och sedan även ett ligg innan frisignalen ges och leken startar igen.

9. I detta steg använder du även leksaken som en störning när hunden lagt sig ned i buren. Dra leksaken busigt (lite försiktigt till en början) längs golvet utanför buren. Behåller hunden självkontrollen och blir kvar, belöna omedelbart med frisigal och tillgång till leksaken. Om inte, ta blixtsnabbt undan leksaken och vänta ut tills hunden återvänder in i buren. Nu är ni nästan i mål, när hunden springer in i buren och lägger sig ned så är det bara att öka tiden och störningen successivt. Börja som alltid lätt, hunden ska hela tiden ha en rimlig chans att lyckas! Några sekunder räcker till en början att bli kvar liggandes innan frisignal och lek startar. Misslyckas hunden och går ur buren utan en frisignal är det inte en tragedi, det ligger information i det med. Ignorera det helt enkelt, hunden får ingen uppmärksamhet från dig, ingen godbit och ingen lek. Endast när du gett frisignalen händer det häftiga grejer! Det brukar inte dröja länge innan hunden förstår att det är lönsamt att göra rätt val.

10. Nu kan du döpa buren så du kan be hunden att gå in i sin koja när du vill. Lek som vanligt utanför buren, sno undan leksaken och ge din nya signal (exempelvis in i kojan!), vänta bara tills hunden springer in i buren och lägger sig, klicka och belöna. Retas lite med leksaken utanför och invänta hundens goda val, att uppvisa självkontroll och ligga kvar. Här kan du alternativt ge ytterligare en godbit inne i buren eller ge frisignalen och bjuda på en lekstund.

Ps. Var även noga med att hunden faktiskt kommer ur buren på din frisignal och inte på ditt kroppsspråk, exempelvis när du rör handen med belöningen i. Ge alltid frisignalen först, vänta en sekund innan du belönar utanför buren. På så sätt kommer hunden att börja föregå dig och slänga sig ur buren på din verbala signal, inte på dina kroppsrörelser (som inte bör släppa hunden ur position!) Testa detta efter några träningspass, ge frisignalen men förbli helt stilla. Kommer hunden ur buren trots att du inte rör en fena? Då har du varit noggrann med din tajming och belönat efter frisignalen. Blir hunden kvar? Då har du med största sannolikhet givit frisignalen och påbörjat belöningen samtidigt, exempelvis påbörjat handrörelsen när du ska släppa/kasta godbiten.

Använda buren som viloplats/frizon.
De första gångerna du stänger buren, ge hunden ett smarrigt grisöra eller märgben att tugga på. När festmåltiden är slut öppnar du igen. På så sätt kommer även att stänga buren att associeras med något trevligt. Du kan även servera hunden sin mat i buren under en period för att öka värdet och den positiva associationen till hundens egna lilla koja.
Tränar du på detta sätt kommer det inte att vara några problem att använda buren som ett hjälpmedel i vardagen.
När hunden har en god association till buren och kan ligga i den lite längre stunder är det viktigt att han bara får komma ut när han är lugn och avslappnad. Buren kan alltså vara ett väldigt bra och effektivt hjälpmedel till att lära hunden att slappna av och vila, oavsett miljö. Något jag personligen tycker är väldigt viktigt. Märker du dock att hunden inte är lugn och avslappnad i buren behövs mer av allt ovanstående! Gå inte för fort fram utan skapa den rätta associationen och känslan till hundens koja innan du använder den i vardagen. Personligen gillar jag de mysiga tygburarna, inte de hårda och ”öppna” stålburarna. Tycker inte att de är tillräckligt ”privata” om hunden behöver få komma iväg från stojet och vila en stund.

KOM IHÅG! Buren är inte menat som ett förvaringsställe för hunden, utan som en frizon där den absolut får vara ifred och kan få lugn och ro i stökigare miljöer eller som pausplats vid träning både hemma och på kurs. Barn och andra människor behöver absolut få veta att när hunden är på sin speciella plats så är den fredad.

DSC_0028

Flashy vilar i sin koja på tävling 🙂

Lycka till!

, , , , , ,