Spelar det någon roll?

Under helgen har jag haft en inkallningskurs och en grundkurs i agilityhandling här hemma. Jag älskar verkligen inkallningsträning, bara en massa roliga lekar 🙂 Skulle kunna ha inkallningskurser varje dag! Handling är ju inte direkt tråkigt det heller, speciellt när hunden börjar förstå signalerna och dansen börjar.

En fråga som dök upp under handlingkursen var om det var ok att ha hunden lös under övningarna. Å självklart är det smidigast att kunna träna hunden lös, men, kommer hunden att välja stanna kvar hos dig under och mellan övningarna? Om hunden tycker att det är skoj med andra hundar, är ju risken stor att han lämnar sin tvåbente för att hälsa eller röja loss med de fyrbenta istället. Speciellt om de andra hundarna lekar och har kul, vilket de förhoppningsvis har under alla övningar 😉

Är det hela världen om hunden springer fram till de andra hundarna då? Nä, det kanske det inte är, om inte någon av de andra hundarna tar illa upp det vill säga. Då är det inte ok överhuvudtaget. Alla hundar är inte bekväma med att andra hundar kommer framspringande hur som helst, och det måste respekteras. Men, vi säger att detta inte är ett problem, spelar det någon roll då?

Ja, i min värld i alla fall. Och jag gissar i din också ifall du vill ha en hund som du kan träna, tävla med och kunna ge frihet i vardagen. Om hunden har tillgång till att belöna sig på egen tass med andra hundar kommer detta att hela tiden konkurrera med värdet av det du försöker att skapa för hunden. Vill du exempelvis träna och möjligtvis tävla agility med din hund så bör du försöka skapa en träningsmiljö där hunden inte kan belöna sig med annat. För att skapa ett högt värde för dig och att träna och leka med dig bör all förstärkning komma från just dig. Därav var det av högsta vikt för mig att mina pojkar (när det var valpar och unghundar) inte fick belöna sig själva med en massa annat, belöningarna kom från mig. Det man får tillbaka av att vara noggrann med var förstärkningarna kommer ifrån, och vad valpen (hunden) får tillgång till, är att er relation och det du gör med din hund är av absolut högsta värde för hunden.

Så genom att planera upp alla träningstillfällen så att all förstärkning kommer ifrån dig, kommer definitivt att ge dig avkastning för resten av hundens liv! Å självklart handlar det inte bara om träningstillfällen (nu tog jag upp det eftersom frågan kom upp under kurs), det är lika viktigt, om inte viktigare (eftersom vardag är den största delen av våra liv tillsammans) att vi har samma tänk i vardagen.

Missförstå mig rätt nu, jag tycker inte att det är fel att hunden får träffa andra hundar (som brukar vara en ganska stor störning för många), så länge hunden inte tar egna beslut om när, var hur. Jag måste hela tiden vara kopplad till hundens belöning (i detta fall lek med annan hund). Exempelvis lek med mig först, ta ögonkontakt och fråga om lov eller utför något typ av beteende som jag sedan belönar med att stämpla ut till den andra hunden osv…

Dock tycker jag absolut att den största delen av hundens lek och bus ska komma från mig och inte från andra hundar. Att bara låta hunden lattja med andra hundar för att jag inte orkar engagera mig själv i en häftig lekstund, ja, det kommer att komma tillbaka och bita mig i rumpan i form av en hund som inte alls går att lita på lös runt andra störningar, som andra hundar.

Hälsa och lattja är ok, så länge det bara en en del av all lek och den största delen av lek kommer från hundens människa!

 

,