Nu har det hänt igen

Mitt hjärta blöder, nu har ännu en hund satt livet till på grund av olovlig jakt. Jag läste det på Facebook, en väldigt skadad hund hittades längs vägen här i Haninge. Brutna revben och ett stort öppet sår över bröstkorgen, han blev körd till Bagarmossen men skadorna var för stora och livet gick inte att rädda :'(

Tydligen hade en älg kommit in på tomten som hunden jagat efter och troligen hade älgen orsakat skadorna. Så tragiskt…

Varje gång jag hör om hundar som förlorat livet i jaktens namn känner jag förutom sorg (så klart!) en enorm frustration. Det ligger mig extra nära eftersom min bästa vän Marie och hennes familj förlorade deras BC flicka Vilda på detta sätt. Jag kommer ihåg samtalet jag fick direkt efter Vilda blivit påkörd, jag kommer ihåg Maries röst, hennes gråt, hennes förtvivlan. Jag kände hennes smärta, och där och då visste jag att jag måste hjälpa till att förebygga att fler får utstå denna smärta och förlust. För det är nyckelordet här, FÖREBYGGA! Därav uppkom mina Antijaktkurser.

Jag blir lika glad varje gång någon dyker på på kurs där hunden INTE har börjat jagat ännu, utan de är där i förebyggande syfte. Jag hoppas att fler och fler börjar tänka i dessa banor istället för att vänta tills problemet är ett faktum. Vilket självklart kan vara jättesvårt om man inte har någon erfarenhet av hund sedan tidigare eller i alla fall ingen erfarenhet att hundar med ett sånt starkt jaktintresse. Men tillsammans hoppas att jag vi kan sprida medvetenheten vidare om att ALLA hundar kan trigga igång sin jaktlust om tillfälle ges. Jag har haft allt från småhundar till stora leonberger på kurs, inte en jätte tippad ras som skulle börja jaga vilt kanske?

Men det händer! Och om vi förutsätter att hunden kommer att börja jaga, oavsett om det är fallet eller inte, (det går ändå inte att veta från start), och tränar förebyggande kommer detta inte bara förebygga att hunden jagar vilt. Det kommer också skapa en starkare relation mellan hund och ägare och det kommer att öka hundens förväntan på sin människa vilket är ett mega plus i all form av hundträning!

Har man köpt en hund av jakthundstyp, men inte ska använda den i organiserad jakt, då bör man verkligen se olovlig jakt som ett möjligt problem. Men som sagt, det behöver inte bara vara en hund av jakthundstyp där motivationen för vilt är stort. Alla är de rovdjur i grund och botten, sen avlas själva jaktbeteendet självklart mer medvetet hos jakthundsraserna.

För mig är inte själva jaktbeteendet problemet, jag älskar både jakt och kampbeteenden! Jag skapar en stor del av hela mitt lek och belöningssytem genom dessa beteenden! Problemet för mig är när vi som ägare/tränare inte använder oss strategiskt av jakt och kamp beteendet och kanaliserar det på rätt sätt. Det vill säga så det gynnar mig som tränare.

Jag är en av dem som inte tror på att dämpa eller hämma hundens jaktlust, utan tvärtom, jag göder den och formar den till något funktionellt och kopplar den till mig.

Mer om det i ett annat blogginlägg.

Som jag säger till alla mina antijaktkursare, jag ser olovlig jakt som ett ytterst allvarligt problem (eftersom det som i detta fall kan leda till döden), MEN, träningen är hur kul som helst! Det är inte dugg tråkigt att träna sin hund att bli viltren, tvärtom tror jag mina kursare skulle säga! Hoppas jag i alla fall 😉

 

, , , , , ,