Antijakt, nyckeln är balans

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ncoUJpy3aJk&w=640&h=385]

Igår kväll var det dags för kurstillfälle två av antijakt kursen jag håller för Hundens Hus i Årsta. Det första tillfället gick vi igenom en hel del teori och i praktiken låg fokus på att bygga upp LEKEN och börja öva in en ny inkallningsignal.

Jag älskar hur lek benägna hundarna i den här gruppen är, det finns absolut mer att jobba på men glädjen och buset finns där vilket gör att alla lekar och övningar flyter på med lätthet.

Som med det mesta så är balans alltid det bästa, många av lekarna går ut på att bygga upp en riktigt häftig lek, hög aktivitet och glädje. När hundarna har en hög förväntan på lek med sin matte/husse är det dags att introducera lite regler, bland annat en dos självkontroll. Att lära hunden att självkontroll är lönsamt och att det kan leda till den bästa belöningen av dem alla, leken, är definitivt en viktig pusselbit på vägen mot en viltfri hund.

En annan viktig del är att lära hunden att lystra och svara på signaler i ett upphetsat tillstånd. Det är en ny del jag lagt till i kursen som deltagarna fick börja träna in igår kväll. Jag har även lagt in en helt ny inkallningsövning som jag aldrig lärt ut på kurs tidigare, riktigt bra! Vi attackerar hundens intresse för vilt från en mängd olika vinklar för att få ett framgångsrikt resultat i slutändan. Superkul kurs, vem har sagt att antijakt träning skulle vara tråkigt? 😉

, , ,