Självkontroll, gör det till ett lätt VAL för hunden

20120414-161500.jpg

Självkontroll är ett beteende som är relativt lätt att lära in, OM (!) hunden får välja själv!

Inte för allt för länge sen hamnade jag i en diskussion med en kursare om hur jag lär hunden självkontroll, typ “stanna kvar” trots diverse störningar (i det här fallet pratade vi om startlinjer i agility).

Jag låter endast konsekvenserna av hundens beteende tala för sig själv, signaler och hjälper från mig är totalt överflödiga och till och med skälpande enligt mitt sätt att se det på.

Hunden jag tränade för tillfället visade ingen självkontroll efter jag bett honom att sitta utan studsade upp lika fort igen för att få fortsätta att försöka få mig att fortsätta leka.
Utan att säga något drog jag snabbt undan leksaken som han försökte sno ur min hand. Inte förrän han satt sig igen plockade jag åter igen fram den. Han misslyckades ett antal gånger med att bli kvar sittande så fort jag tog fram belöningen. Men efter en stund började han göra ett samband, att han lyfte rumpan från backen resulterade i att leksaken snabbt försvann bakom min rygg (eller där han inte kom åt den).
Han började nu bli mer eftertänksam, satt kvar när leksaken åter igen visade sig. Bingo! Frisignal och en välförtjänt lekstund med leksaken! 😀

Medan jag lät hunden komma underfund med vilket beteende det var som gav avkastning fick jag frågan, “varför säger du inte nej när han misslyckas och reser sig upp?

I min värld finns det absolut ingen anledning överhuvudtaget att säga nej i en inlärningssituation. Om jag (som lärare och pedagog) inte har lärt min hund vad det är jag vill att han ska göra än, vad är det jag ska säga nej om? För mig är nej ett förbud. Ska jag förbjuda hunden att testa sig fram, att testa sig fram för att se vilket beteende det är som lönar sig? Av vilken anledning?
Vad jag vill är att hunden ska bli så säker på sin uppgift att den med trygghet och glädje utför beteendet. Mitt mål är att hunden ska bli så säker på beteendet att hur jag än försöker så kan jag inte lura den till att bryta sin position.
Vad är hemligheten? Använd belöningen som störning! Klarar hunden av att ignorera att du drar godbitar framför nosen, eller att du tappar godbitar på golvet utan att bryta sin position? Kan hunden låta bli kamptrasan som viftas med i luften eller dras förföriskt på golvet, eller klarar den av studsade bollar eller pipisar som lockar?
Hela tiden har hunden ett val, bryt position innan frisignal och belöningen försvinner, eller bli kvar och uppvisa självkontroll till frisignalen ljuder och den blir hans?
Testa! 😀

20120414-161552.jpg
Väntar jag tålmodigt tills min mamma säger till så får jag alltid godbitarna! 😀