Lek utan leksak

För mig är det viktigt att kunna leka och ha kul (bara för njutningen och den relations skapande delen) och leka för att kunna förstärka beteenden när jag vill. Det är långt ifrån alltid jag har på mig godis eller leksaker när vi ska på promenad, men jag vill ändå kunna belöna för bra val eller bara leka och ha kul helt enkelt.

Med Snooby och Lucky har jag svårt att få till en riktigt bra och energifylld lek utan leksak, leker jag med bara händerna tar de i för hårt (speciellt Lucky) så jag får ont och självklart är inte leken rolig längre. Å har inte jag kul så har garanterat inte hundarna kul heller. Hela lek effekten går förlorad liksom.
Varför kan jag inte leka utan leksak med Snooby och Lucky? För att jag aldrig lärt dem att leka på det sättet. Att “bita” utan att på riktigt bita, att respektera min kropp genom att vara mjukare i munnen än om de leker med varandra.
Det var inte ens något jag tänkte på då jag lekte väldigt sparsamt med dem som små. Det var inte förrän Flash kom in i mitt liv som jag förstod hur viktig leken var och vilka värdefulla bieffekter den gav. Han är utan tvekan min allra bästa lek partner! Det är han som lärt mig om lek, det är han som lockat fram barnet i mig och fått mig att verkligen njuta av att leka.
Att leka med leksak är lätt, men att leka utan “hjälp” är inte alltid lika lätt. Det var dock något jag och Flashy började med relativt tidigt. MEN! Jag ville inte hamna i samma situation som med huvudsakligen Lucky där jag får ont om vi leker utan leksak. Så, Flash fick lära sig från start att vara mjuk i munnen så vi kunde leka loss även utan leksak. En viktig grundkunskap som gör det möjligt för oss att leka nästan varsomhelst hursomhelst, det behöver inte alltid vara så “avancerat”.

Här är en av lekarna vi brukar leka (inne som ute) där vi inte har någon leksak utan leken går ut på att “fånga” min fot. Flash älskar den här leken! Lyssna bara på hur han låter ;)[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OAKIhzb6xXQ&w=640&h=385]

Så här är ett tips, vidareutveckla er lek till att även kunna leka utan leksaker och att hunden leker på ett mjukt och respektfullt sätt så du inte får ont när ni leker.

Flashys syn på livet “Livet är en lek matte, släpp loss lite nu!” 😉

Tack för det Flashy, jag har mycket roligare sen sen du kom in i mitt liv, tack för de många dagliga skratten. Om det stämmer att ett skratt förlänger livet har du förlängt mitt liv en hel del! 😀