Hur intressant är inte detta då?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZIusJpb_KgI&w=640&h=385]

 Hjärnan fascinerar mig! Hur hjärnan tar in och lagrar information, hur den lär och utvecklar färdigheter, så häftigt! Vilken värld! 😀

Hundtränare som jag är började jag omedelbart att tänka på vad detta innebär i träningen av våra fyrbenta. Jag har aldrig varit rädd för att låta hundarna göra fel, testa sig fram, misslyckas, för att sedan lyckas och nå lön. Har alltid sett det som att de får en bredare kunskap om de även får möjligheten till att misslyckas, för att inte tala om att de lär sig att ta sig igenom frustration och att det inte är farlig på något sätt att göra fel, det finns alltid en ny chans! Ett nytt försök! 

Men, nu började fundera på det här med hur hjärnan fungerar… Enligt experimentet med basketbolls spelarna fick ju faktiskt gruppen som BARA hade visualiserat de perfekta bollarna i korgen fått de absolut bästa resultaten. De fick mig att tänka på en kvinna jag träffade på en agilitykurs förra sommaren, hennes sheltie hade ett grymt slalom, precis som jag tycker att framförallt min Ice har. Ice har fått gjort massor av fel i inlärningen i slalomen då vi har tränat in det med 2 x 2 metoden à la Susan Garrett. Den här kvinnan hade tränat in slalomen genom att sätta upp någon form av nät kring slalomen, i samma formation som med bågar. Skillnaden är ju bara att med bågarna måste man ändå lära hunden att inte hoppa över dem, krypa under eller liknande. Med nätet runt slalomen som skapande en enda väg att gå, den rätta vägen, så kunde inte hunden göra annat än rätt! Så med detta nät fick den alltså lära sig att ta slalomen rätt VARENDA gång och fick ett riktigt grymt slalom som sagt.

Nu undrar jag efter att ha tittade på detta youtube klipp (och resterande i denna serie) om resultaten kan bli ännu bättre genom att planera upp sin träning på ett liknande sätt som beskrivet ovan. Ett sätt där hunden i princip inte kan göra fel, utan att det blir rätt varenda gång. Gud va spännande! Nu är jag helt till mig här! 😀 Vill ha en till hund och göra om processen (till exempel med slalomen) för att se skillnaden, en ny puppy please! Ja, Goran, det är det jag flörtar med 😉

Vad tror ni andra om det här? Ge mig lite feedback! 

,