Motivations & inkallnings lekar med Flash & Ice

När Goran frågade hur jag ville spendera min födelsedag visste jag precis vad jag ville, en heldag med honom & sönerna! Långa mysiga promenader tillsammans och massor av lek med pojkarna, sedan något gott att äta framför en bra film medan gossarna tuggar på ett smarrigt ben, den perfekta dagen i min värld 😀
Lucky förstörde genast mina planer genom att gå och bli halt! Inga långpromenader tillsammans och inga livliga lekar för lurvpelle… Suck… 🙁 Men men, vi har gjort det bästa av det, Flash & Ice fick vara med och leka de lite vildare lekarna i alla fall 😉
Det blev en blandning av Silvia Trkman & Susan Garrett lekar, först en av Silvia Trkmans motivationslekar från hennes DVD “Ready Steady Go” för mer fart och motivation.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=YVoKknZX1VQ&w=420&h=315]
Ett mycket bra tips från Silvia var att använda sig av ett sele för att få mer driv, motivation och fart då jag gärna inte vill att pojkarna lägger tryck i ett halsband. Genom att hålla i “handtaget” uppe på ryggen medan jag taggar upp honom med vår “klaaara… fääärdiga” lek så känner jag när han har som mest tryck i selen och kan markera det genom att klicka och släppa taget så han får springa fram till skålen. Nu hade jag vantar på mig så jag använde ingen klicker utan släppte bara taget när han la tryck i selen, sen sprang vi ikapp till skålen. Mycket roligt tycket Brownie!
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Rg3ujqUdpZ4&w=420&h=315]
Med Ice la jag på kampen efter han ätit upp sina gobitar eftersom han inte är motiverad för matbelöningar i träning/lekar där han får springa och när leksaker är med i bilden. Genom att han får leka efter han ätit så ökar jag värdet för matbelöningarna även i “springa” övningar. Eftersom kamp inte är Ice första val av lek (han älskar att JAGA!) så har jag tidigare belönat kampen med jakt. Ett av de bästa sätten att få Ice att kampa riktigt ordentligt är att försöka “sno” hans framtassar, så när han kampat riktigt ordentligt har jag givit “tack” signalen och han har då fått jaga ifatt leksaken som lön. Nu behöver jag inte längre använda mig av jakten för att belöna upp kampen, den är har blivit självbelönande. Men! Jag försöker fortfarande att “sno” hans tassar då och då för att få honom att växla upp ytterligare i intensitet.
Kampen belönar här att han driver på ordentligt mot matskålen. Kul lek tycker både matte & Isblå!

Lite inkallningslek blev det också, en liten blandad kompott av Susan Garrett lekar. En av lekarna som hon kallar Push Back & Jam går ut på att hålla en hand på hundens bringa, tagga upp med med “klaaaara… fääärdiga…” eller liknande och sedan trycka hunden bakåt medan man själv springer framåt så fort man kan. När hunden hinner ifatt belönar man med leksak eller gobit i belönigszon (vid sidan av ditt ben).
Den andra leken jag har blandat in här är den Susan kallar “Cookie in the corner”, den börjar man att leka i en korridor, lång hall eller liknande. Du står ca 1-2 m från slutet av korridoren/hallen, håller hunden i halsbandet/selen, kastar en gobit (lågvärderad) i hörnet, taggar upp hunden, skickar den mot gobiten, så fort hunden plockar upp den ger du inkallningssignalen, vänder om och springer bort i korridoren/hallen. När hunden hinner ifatt belönar du i belöningzon med en högvärderad lön. Tycker hunden om både lek och godsaker så är det till fördel att variera lönen i belöningszon.

Här har jag blandat ihop dessa lekar en del till en som nu blivit vår favorit 😉
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Rqh8OXhivyM&w=420&h=315]

Med Ice använde jag selen istället för att hålla handen på bringan för att få framåt drivet.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=KqCSKIQTlps&w=420&h=315]

, ,