Ansträngning ger utdelning

Nästan i alla kurser jag har så finns det en eller fler som har belöningsproblem med sina hundar, och vad jag menar med belöningsproblem är att hunden inte är speciellt motiverad för lönen ifråga. I alla fall inte så pass motiverad att den är redo att jobba för belöningen, att upprepa beteendet som gav utdelning är inte av något intresse, eller av föga intresse. Hur tränar man då? Hur påverkar man  hundens beteende då?

Om vi fokuserar på mat och godis som belöning så finns det ett ganska lätt sätt att höja värdet på maten genom att låta hunden jobba för den istället för att maten serveras utan någon som helst ansträngning från hundens sida. Hur spenderar vilda djur största delen av sin vakna tid? Ja precis, i födosök… Precis som våra hundar med största sannolikhet skulle göra om de inte hade oss som såg till att de fick i sig tillräckligt med energi varje dag. Så om hunden får jobba för sin mat på något sätt får den i första hand utlopp för dess naturliga beteenden samtidigt som den gör av med energi, resten är rena rama matematiken 😉  Gör hunden av med energi för att få tag i mat, ja då måste ju energi fyllas på, det är ju liksom så naturen fungerar… I takt med att hunden faktiskt måste anstränga sig för att få sin mat så ökar automatiskt värdet (motivationen) för maten. De hundar som inte är motiverad nog att jobba för maten (i träning med dig) är ofta hundar som får det mesta gratis. De får sin mat gratis, bjuds på gobitar utan att de gjort något speciellt för att förtjäna dem, får smaka av vår mat, bjuds på mackor, ostskivor osv… En del har till och med fri tillgång till mat, matskål som står framme hela tiden och hunden äter när den vill. Varför skulle en sådan hund någonsin vara motiverad av att anstränga sig för sin mat? Om du fick din lön insatt på kontot varje månad utan att du gick till jobbet, skulle du vara motiverad av att fortsätta gå till jobbet? Inte jag i alla fall!!! 😉

Mina pojkar slänger i sig precis allt, grönsaker, frukt, deras mat, vår mat, gobitar… Ja allt ätbart i princip! De ser ett värde i allt och upprepar gladeligen beteenden som ger utdelning, men så har det inte alltid varit. De vet ni som gått min belöningskurs Lördag hela veckan. Varken Lucky eller Flash var till en början speciellt motiverade av mat, men det har jag ändrat på med bland annat detta, inget gratis! Med Lucky var det här det enda jag gjorde för att höja hans motivation för att äta medan jag lekte en del andra lekar med Flash där jag länkade olika belöningar till varandra.

Lucky fick ingen mat alls i matskålen under en period, han fick äta ute, jag kastade ut maten på gräsmattor och i skogen så han fick leta upp foderkulorna, jag använde mig också av hans mat för att belöna önskvärda beteenden ute på promenad, fina inkallningar, kontaktsökande, följsamhet, skvaller mm… Successivt ökade hans matlust och motivation för maten, det dröjde inte länge innan han blev en mat tok som storebror sin 🙂

Jag är övertygad om att hundar som får anstränga sig för sin mat mår mycket bättre än hundar som får allt gratis, för att inte tala om att de går från  att vara svår tränade hundar (omotiverad av din belöning) till lätt tränade (motiverad av din belöning) då den är villig att upprepa beteenden som ger utdelning. Det behöver inte alltid vara några stora projekt, ibland kanske det räcker med att be hunden att göra något (som mina pojkar på filmen nedan) innan de får sin mat. Ibland kanske de måste söka upp sin mat, ibland kanske de får sin mat under ett träningspass… Det finns hur många sätt som helst, bara fantasin som sätter stopp!

Middags tajm en slö lördag kväll hemma hos familjen Nikolic… När jag inte orkar eller har någon lust för något annat ber jag bara pojkarna att sitta fint eller något annat, ibland blir det tre, fyra, fem beteenden efter varandra. Allt efter ork och humör från min sida 😉
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Y5n6hXvxcV4]

, ,