Imponerad av värdet!

Här om morgonen var jag och The Fantastic Four ute på på vår rutinmässiga morgonrunda och när vi var på väg hem kom den en äldre man och hans Border terrier gåendes, såg hur hon började spänna och muttra lite, husse sa ifrån, men när vi närmade oss satt den lilla krabaten iväg skällandes emot oss. Bara några meter ifrån hör jag en visselsignal varav den lille terriern med en hel del åsikter vände på en femöring och sprang snabbt tillbaka till sin husse. Jag hör mig själv utbrista “vilken inkallning!“, varav husse svarar, ja, men hon är en kaxig liten en! Jag gick därifrån med ett leende på läpparna när jag tänkte på vilket värde husses visselsignal hade, hon vände ju i farten, mitt i ett utfall, det var som att trycka på en knapp! Resten av promenaden hem gick mannen och hans lille duktiga kaxmaja (lös) bakom oss och uppförde sig hur bra som helst.
Nu ångrar jag mig att jag inte frågade hur han hade skapat sånt värde för sin inkallning, den var grym! Jag gillar gubbar med koll ja 😉
Som om det inte var nog hade jag privilegiet att bli imponerad inte en med två gånger under dagens promenader, morgonvändan bjöd åter igen på en äldre man och hans dvärgschnauser (stavas det så?), lös, som bara lugnt och ointresserat passerade oss. LOVELY! Den andra vändan såg vi en ung tjej med hennes två labbar (också lösa) som också stuntade högaktningsfullt i oss och var super följsamma med sin till synes väldigt aktiva matte (hängde dummisar och träningsgrejer runt midjan). Trots att jag och grabbarna gick bakom följde det bara sin matte som om det var det mest självklara som fanns. I alla dessa fall har det skapats ett värde för att vara med och lyssna på sin tvåbente, det är inget som bara kommer på posten. Det har skapats!
Är det något jag verkligen älskar att se är det lösa hundar där husse/matte har lagt ned den tid och energi på att skapa det värdet som behövs för att kunna ge sin hund frihet under ansvar.
Tycker att alla hundägare borde ställa sig frågan “vad har jag gjort för att skapa de värde för beteenden som kontakt, följsamhet, inkallning osv…?”
Jag tackar dessa tre hundägare för att ha gjort mina dagar lite bättre! 🙂

20110408-090035.jpg

,