“Belöning” vs Förstärkning

För mig är de desamma, en belöning är något som har en förstärkande effekt på ett beteende, men, vad jag har förstått när jag är ute och har kurs är att alla ser inte belöning på samma sätt som mig alla gånger. En av sakerna jag alltid vill att mina kursare gör är att lära in en belöningssignal, klick, “yes!” eller vad man nu väljer, (jag har både och, använder dem i olika situationer, “yes!” mycket i vardags situationer) för att markera önskvärda beteenden. Det är min övertygelse att utan en belöningssignal som exakt markerar  det önskvärda beteendet så blir tajmingen lidande, kommunikationen om vad vi vill ha och önskar oss av hunden blir väldigt otydlig då vi sällan har en chans att leverera belöningen (godbiten, bollen, kampskinnet) i direkt anslutning till beteendet i fråga. Därav en belöningssignal som bryggar mellan önskvärt beteende och belöning.

Snooby upprepar mer än gärna ett beteende för att få smaka mer glass, alltså, glassen har en förstärkande effekt=Belöning!

Så, vad är en belöning? En lätt fråga att svara på… Det HUNDEN vill ha här och nu! Så, när kursare/hundägare tycker att det räcker med att de säger “Bra, duktig!” och en klapp, då brukar jag fråga… Är det vad din HUND vill ha här och nu? Kommer din hund att tänka “SHIT va läckert, jag fick en klapp och min matte/husse  som sa att jag var duktig, tjohooo! Det där beteendet (det hunden gjorde som ledde till klapp & duktig) måste jag upprepa igen så jag får en till klapp och blir kallad duktig!” Jag har tyvärr inte mött många sådana hundar, speciellt inte i miljöer där det finns mycket annat som fångar hundens uppmärksamhet, andra hundar, barn som leker, joggare som springer förbi, ekorrar som försvinner upp i träden osv… Så hur mycket VI hundägare än vill att hunden ska ta vårt beröm och klapp som en belöning (något som har en förstärkande effekt på ett beteende) så får vi nog tänka om. Har du en hund som älskar mat? Använd det som belöning! Har du en hund som älskar att jaga bollar? Använd det som belöning! Har du en kamp tokig hund? Släng fram fårskinnet och kampa som belöning! En belöning SKA ha en förstärkande effekt på beteende! Har det inte det? Då är det ingen belöning helt enkelt.

Tillbaka till belöningssignalen, många av mina kursare vill gärna ha ordet “Bra!” som förstärkningssignal, men, i ärlighetens namn, kommer det alltid en belöning efter? Och innan du svarar, tänk på vad en belöning faktiskt var, något som förstärker beteende. I mitt fall vet jag att jag använder mig av “Bra!” och “Duktig!” en hel del, men sällan kommer en riktig belöning efter, så, när jag vill träna (förstärka beteenden) så använder jag en belöningssignal som alltid följs lön.

Fårskinnsleksak som garanterat har en förstärkande effekt! 😉

Så för att effektivisera din träning, lär in en belöningssignal som är kopplad till riktigt häftiga belöningar som din hund älskar! Använd signalen för att markera önskvärda beteenden och bjud sedan på en av de läckra belöningarna 😉