GRUNDER GRUNDER GRUNDER

Har många gånger varit med om kursdeltagare som börjar fråga om ett visst problem de har och sedan totalt förnekat att de har något problem alls några minuter senare när jag har mage att påstå att färdigheten i fråga inte är tillräckligt grund tränat. Jag är ledsen, men en hund som VÄLJER att komma på andra eller tredje gången matte/husse kallar, eller kanske inte alls kring vissa störningar (andra hundar, flyende harar, joggare, luktfläckar) har INTE rätt kunskap om inkallningssignalen i min värld. För mig har det ingen betydelse om hunden kommer 8 ggr av 10, för de två gånger hunden väljer att inte komma kan ha katastrofala konsekvenser! Det kan vara gången hunden jagar efter haren över vägen och blir påkörd, det kan vara gången hunden springer fram till en hund som absolut inte vill hälsa och det blir slagsmål (eller värre!), det kan vara gången hunden springer fram till en människa som är livrädd för hundar, det kan vara den gången den springer ifatt dagisbarnen och du blir anmäld till polisen, ja, jag kan fortsätta i all evighet men jag tror ni fattar vad jag menar…

Så vad vill jag ha sagt med det här? Jo, det räcker inte att anmäla sig på kurs och göra ett par övningar några gånger och sedan tro att jobbet är klart, att få en väl fungerande hund (och en bra tävlingshund för den delen, om man vill ha det!) så krävs GODA GRUNDER! Och goda grunder är ingenting som sker över en natt, det krävs träning träning och åter träning! Grundträning betyder att man repeterar och repeterar samtidigt som vi hela tiden genom välplanerade och högvärderade belöningar skapar ett värde för de beteendena vi tycker om och vill ha hos våra hundar. Och när hunden klarar av en viss färdighet i en miljö betyder det fortfarande inte att hunden kan den, det betyder endast att hunden kan just den färdigheten där och då. En del i grundträningen är även att träna i andra miljöer och i andra situationer, det gäller att successivt lägga på olika sorters störningar för att öka hundens kunskap om den specifika färdigheten ni tränar på. Om vi tar exemplet inkallning som jag nämnde innan så anser jag alltså att grundträningen ska innefatta allt ifrån lugna störningsfria miljöer till att träna kring andra hundar, i skogen kring alla viltspår, vid ankdammar, vid skolgårdar, i joggingspåret, vid fotbollsplanen osv… Och självklart måste den inkallningsövningen då vara av sådan art att hunden inte kan välja störningen istället för att lyssna på signalen, alltså, starta träningen i koppel och sedan i lina! Släpp inte hunden och hoppas på det bästa! Grundträna grundträna grundträna!!!

Tror det är övervägande många hundägare som går alldeles för fort fram i träningen och tror att hunden KAN när det är ganska långt ifrån fallet, för att hunden ska kunna förstå vad det är vi menar och vill behövs information, massor av information, i många olika situationer och i många olika miljöer. Gör inte misstaget och tro att din hund förstår och kommer att lyssna på din inkallning när det leker ett gäng hundar lite längre bort bara för att den gör det när ni lunkar omkring för en själva i skogen. Det är en annan bild för hunden och måste alltså också tränas på!

Jag är ledsen, men det finns inga ursäkter, svarar inte hunden på din inkallning VARJE gång så ska den inte vara lös under några som helst omständigheter! Att kunna ha hunden lös är ett privilegiet som förtjänas genom att lägga ned tid och energi på att grund träna hunden ordentligt. För dem inte orkar träna sin hund så mycket som det krävs så får de helt enkelt hålla sig till hundgårdar och liknande för att kunna låta hunden springa lös.

Alla dessa intoleranta människor som som stör sig på hundar som går lösa är nästan alltid (de jag har träffat i alla fall) personer som varit offer en eller fler gånger för dessa ICKE tillräckligt grund tränade hundar som olovandes kommer framspringandes till dem. Jag fick själv en sådan utskällning av en man med hans två hundar för att mina fyra går lösa, aldrig har de (mina hundar) brytt sig om mannen och hans hundar, aldrig ens varit i närheten av dem. Jag blev själv förbannad och förstod inte vad han var arg på mig om, varken jag eller mina grabbar hade stört mannen eller hans hundar! Det uppstod tjafs och slutade med gap och skrik oss emellan. Några dagar efter stöter jag på mannen igen, då utan hundar, varken han eller jag hade hundarna med oss, då tog jag tillfället i akt och fråga honom om situationen som uppstod. Varför blev jag attackerad? Under det samtalet berättade mannen att han var livrädd när det kom lösa hundar (även fast han såg att mina inte brydde sig om honom eller hans hundar), det hade hänt flera gånger att hundar kommit framspringande vilket hans hundar INTE uppskattar och det hade blivit slagsmål. Nu satt oron så djupt att mannen blev stressad så fort han såg en lös hund, till den gräns att inte ens sunt förnuft (han har sett otaliga gånger att mina hundar inte bryr sig om dem) fungerade som det skulle, obehagskänslorna tog över helt enkelt. Samtalet slutade väl denna gång då jag förklarade hur mycket jag tränat mina hundar att inte bry sig om andra plus att jag lovade att jag alltid skulle gå en bra bit åt sidan när vi möttes så han fick mer utrymme och kände sig tryggare i att passera. När vi pratade lugnt och sansat förstod han visst att mina hundar inte skulle störa dem, MEN, känslorna efter alla andra incidenter satt kvar. Något jag är övertygad om, är att mattarna/hussarna till dessa ICKE tillräckligt grund tränade hundar som nu hade sprungit fram till mannen och hans hundar, är att de hade inte någon aning om konsekvenserna de skulle ge! Inte bara för mannen, utan även för mig, som har lagt ned tiden och energin på att kunna utnyttja privilegiet att ha mina hundar lösa. Jag har ingen lust att bli utskälld när jag som sagt lägger ned MASSOR av tid, hjärta och energi på att grund träna mina hundar ordentligt, så jag kan ge dem privilegiet att vara lösa. SÅ, till alla er med ursäkter om varför inte inkallningen (eller resten av vardagslydnaden för den delen) fungerar, tillbaka till grund träningen och öva öva öva, med hunden i KOPPEL eller LINA! GRUNDER GRUNDER GRUNDER! Ta ansvar, för det förstör med än vad ni anar för oss andra när hunden inte fått rätt/tillräcklig kunskap av dig!

Nu har jag skällt tillräckligt för idag 😉

God natt! 🙂