Tillgång hur?

Kvällen har spenderats inne på Ryttarstadion, först med en valpkurs som Cilla och hennes nya puppy Hallon var med på 😉 och efter det kom min Kontakt & Vardagslydnads grupp för sitt sista kurstillfälle. Sista vi la krut på var att lära hundarna hur de skulle få tillgång till det vi ofta kallar “störningar”, andra hundar, andra människor, ett dopp i skön, intressanta doftfläckar osv…

Hundarna fick lära sig att först och främst visa självkontroll för att få ett varsågod till störningen, alltså bjuda på ett passivt beteende som att stå stilla utan att dra i kopplet eller till och med sätta sig ned. När hundarna förstått förutsättningen för att få tillgång så ökade vi kriteriet och inväntade även ögonkontakt innan de fick tillgång till störningen. Vid det här steget la vi även in en variation i belöningen, vissa gånger fick de “varsågod” till störningen och vissa gången fick de belöningssignal när de tog kontakt och fick belöning hos matte istället. Som om inte det var nog fick hundarna lära sig att söka upp matte vid en störning för att fråga om lov.

Träningen gick ut på att “förklara” för hundarna att det alltid är lönsammast att visa självkontroll och checka av med matte/husse hur de ska bete sig vid någon form av störning. På detta sätt att träna blir matte/husse nyckeln till allt de goda i livet för hunden och den väljer själv att alltid söka kontakt. Vilket i sin tur gör att matte/husse kan slappna av på promenaderna då hunden självmant söker upp sin ägare när något spännande dyker upp, låter det inte skönt?! 😉

Matte jag är jätte duktig på att kontakt! 🙂

Hur får din hund tillgång till saker den vill ha? Sin mat, sin lek kompis, få vara lös… Vilket beteende ska din hund visa upp för att få tillgång till dessa saker? Är det något du tänker på? Var medveten om att det beteende din hund visar upp när den får tillgång till något åtråvärt är just det beteende som förstärks! Så, drar din valp/hund i kopplet fram till en annan hund, ja, då är det just det (dra i kopplet) du har belönat! Om du inte vill förstärka drag i koppel, vilket beteende skulle du hellre vilja förstärka? Du får själv bestämma vilka beteenden du tycker om och vill se mer av, så hur ska hunden “se ut”, vad ska den göra för att få tillgång?