Lördag hela veckan

Då var jag och Flashan hemma igen efter vår kurs Lördag hela veckan på Hundens Hus, 7 st hundar med deras mattar var där för att skapa fler belöningar i jakten på en lätt belönad hund, som i min värld kan översättas till en lätt tränad hund. Att lägga ned mer tid, energi och glädje i belöningsprocessen är något jag har varit tvungen att göra med min bruna pojke. Något som gett så många underbara bieffekter! Så, även fast mina andra pojkar är lätt belönade och har bra motivation och driv så skulle jag kunna få ut så mycket mer av vår träning och vår relation om jag skulle lägga ned mer i belöningsprocessen än vad som jag gjort hittills. Det är lätt att slarva med lönen när de är “billiga i drift” 😉

Jag får alltid tankeställare och analyserar min egen träning och situation efter jag varit på kurs eller själv haft kurs, mina tankar ikväll handlar om hur jag skulle kunna skapa en mer hjärtlig belöningsprocess åt min “lätt lönade” pojkar för att få den glädjen och sociala samspelet som jag har med Flash. Med dom andra gossarna handlar det inte lika mycket om “oss” i en träningssituation, där jobbar de på för att aktivitet i sig är självförstärkande. Skulle jag ens behöva bry mig varför de jobbar på? Nä, kanske inte… Men jag gör det, jag har en känsla av “vi” med Flash i allt det vi gör som jag inte på samma sätt upplever med de andra. Dom kör på för att de är workoholics! Någon skillnad i prestation om jag skulle tänka om hur jag belönar? Vad vet jag..? Vad jag däremot vet är att jag har kul, enda från hjärtat när jag tränar med Flash, och de är jag övertygad om att även han har. Något vi har lärt oss och utvecklat tillsammans i jakten på att öka gossens motivation. Jag vill ha den speciella känslan med de andra också! Jag älskar att träna dom med, men det där speciella speciella som har utvecklats mellan mig och Flash där allt vi gör tillsammans känns lättsamt och busigt, den ska jag sträva efter med mina andra söner med 🙂

Så vad gör jag för skillnad mellan Flash och de andra? De enda jag kan komma på är min inställning till träningen med respektive jycke. Med Flash ligger fokus på att vi ska ha kul tillsammans och hans framsteg mäts hans träningsglädje och träningsprestation.
De andra (vilket är Lucky & Ice nu för tiden då Snooby har blivit husses kille mestadels av tiden) ligger största fokus på träningsprestation.

Så det betyder, mer tanke och omsorg i belöningsprocesserna med de andra också. Men framför allt, mer lekfullhet mellan oss helt enkelt!! Min fokus ska helt enkelt ligga på en mer lekfull inställning där glädjen och känslan av “oss”, att göra någonting lustfyllt tillsammans ska ha lika hög prioritet som träningsprestation.

Det var min egna läxa efter eftermiddagens kurs 🙂

, , , ,