Jobba som tränare?

Jag funderar… och funderar… När jag gick Chicken Camp förra året träffade jag instuktörer och tränare både från norden, europa och USA. Kay som var min träningspartner under den första workshopen berättade hur det fungerarde i USA  med träning av hund. Där var det nästan vanligare att hyra in en tränare som tränade hunden än att själv gå kurs och lära sig träna sin egen valp/hund. Det här chockade mig och det blev diskussioner om fördelar och nackdelar med att någon annan tränar sin hund, jag kunde bara se nackdelar! Det är ju tränaren som bygger en relation med hunden, det är inte säkert att hunden skulle lyda sin husse och matte bara för att den är tränad i vissa beteenden på signal av någon annan. Hur vanligt är det inte att hunden beter sig på ett sätt med en familjemedlem och på ett annat med en annan. Allt handlar ju om det individuella relationen, eller? Jag förstod inte?! Hur kunde det funka?? Men enligt Kay fungerade det, oftare än inte. Inställningen där var att har du problem med elen, betala en elektriker, är det något som behöver fixas med rören, betala en rörmokare, behöver hunden tränas, betala en tränare. 

I dessa tider, där man ska hinna med ett heltidsjobb och familjeliv, med allt det innebär finns det inte så mycket tid och energi över till träning av hunden, det är något som många av mina kursare uttrycker på kurstillfällena när det är dags att gå igenom läxan. Har man inte träning som hobby och därmed prioriterar det så är det lätt att det hamnar längst ned på prioriteringslistan. Tycka vad man vill om det, så är det en verklighet för många. Man vill ha hund men har inte tiden eller enegin att lägga ned på att tillfredsställa alla dess behov. Så kan det finnas ett behov av tränare?

Kommer vi att följa USAs trend tro? Tiderna förändras, se bara hur vanligt det nu är att ha hunden på dagis, var och varannan har sin hund på dagis vilket inte alls var så vanligt några år sen. Samma sak med Doggie walking, att betala någon som kommer och promenerar sin hund växer också, som är ett alternativ till att ha sin hund på dagis. Vem vet, det kanske blir vanligt att istället för att gå kurs betala en tränare som tränar sin hund?

En instruktör tränar ju väldigt lite fyrbenta, en instruktörs jobb är att träna de tvåbenta så det kan träna sina fyrbenta. Det lilla jobb man ofta gör med hund är att visa hur övningarna ska gå till, resterande jobb är att coacha hussarna och mattarna. Som tränare läggs all fokus på hunden, och hur mycket jag än älskar att träna människor så låter det ändå väldigt lockande i mina öron.  Skulle jag kunna jobba med att träna andras hundar, det låter ju väldigt lätt, träna hund är lätt! Träna människor är desto större utmaning 😉 Fast jag skulle absolut inte vilja välja! Jag vill göra båda helt enkelt. Jag har inte bestämt mig än men funderar… Ska jag utöka Canine med att erbjuda tjänsten “träna din hund” ? Vad tror ni, skulle det finnas något intresse? Skulle det funka? Ge mig gärna lite feedback på mina tankar och funderingar 🙂

Kay, Kickan och halva Anna på Chicken Camp

,