Min träning har gett resultat

P6110003En av sakerna vi jobbade på under Agilityhelgen var att hålla hunden i belöning tills nästa start, alltså… Jag belönar Flash med att kampa eftersom det är hans jackpot, håller igång kampande hela vägen fram till start igen eller tar bara snabbt undan belöningen när vi kampat klart framför ett hinder. Då ska han sticka omedelbart på hindret vi är riktade mot, detta var något som hjälpte min och Flashs utveckling ordentligt. Flash lärde sig nästan med en gång att direkt börja jobba så fort jag tog undan belöningen, han stod aldrig och väntade på mer eller höll kontakt på något sett, så fort belöningscermonin var över var gossen igång igen, vilket gjorde att det aldrig blev några avbrott i träningen överhuvudtaget. Detta är något jag kommer att använda mig av i annan träning också, hålla kvar hunden i belöningen tills ni är är placerade så att träningen kan fortsätta. Inga avbrott, ingen spilltid där hunden hittar på annat som att nosa i backen, titta på annat osv… Full fokus på det vi gör tills paus, och med full fokus menar jag även full fokus från min sida, inte bara hundens! Något Eva påpekade var att du kan inte förvänta dig något av hunden som du inte har själv. Så korta intensiva träningspass där både jag och hunden kan vara fullt fokuserade på här och nu.

Anledningen att Flash snappade upp på detta med en gång är att han har lärt sig att ta ansvar för sin träning själv, och vad jag menar med det är att han är fullt medveten om han själv påverkar mig att belöna honom. Han har lärt sig att prestera för att få. Så när jag bara blir passiv försöker han aktivt hitta lösningar, i detta fall var det fokusera på hindret du har framför dig och du får tillbaks din kamplek. Eftersom han är van att hitta lösningar själv utan att jag hjälper honom, bara förklarar med belöningen vad det är jag är ute efter förstod han sambandet efter 1-2 repetioner. Tog alltså bara ett par sekunder innan han fokuserade ut så fort jag avslutade belöningen. Så all den träning jag lagt ned på en massa struntsaker, skoj och trix har definitivt gett resultat. Träningen går mycket fortare fram och ser jag verkligen fram emot att se utvecklingen under sommaren. Vi preliminärbokade Eva till en fortsättningskurs i höst, okt skulle det förmodligen bli, så nu gäller det att ligga i med alla övningar vi fått 🙂