Gremlin lär sig att han kan påverka mig att belöna…

Jag vill ha samma glada självsäkra attityd i Ice som jag har fått i Flash när vi tränar, så för att han ska få förståelsen att hans beteende kan förändra mitt har vi börjat med enkla lättsamma träningspass. Till en början vill jag bara ha honom i rörelse, det var så jag började med Flash. När jag har plockat fram belöningar och har en klicker i handen vill jag att du börjar röra dig och lyssnar efter klicket, det vad jag försökte få Flash att förstå tidigt. Även när han bara kom med en leksak och ville att vi skulle kampa eller kasta den så väntade vi ut att gossen skulle börja agera för att få sin vilja igenom. Stod han bara passivt gjorde vi ingenting, men så fort han bjöd på något beteende, hur litet det än var så kastade vi iväg leksaken. Ganska omgående förstod han att han skulle agera för att få oss att kasta, och det var olika beteenden som fick oss att skicka iväg leksaken. Så mycket av hans träning har skett medan vi suttit i soffan framför TV:n eller legat i sängen och sett på TV, det är då han har kommit och tiggt om att vi ska leka med honom. Kom ihåg, inlärning sker inte bara när vi planerat våra träningspass, när vi står med klicker och gobitar redo, inlärning sker hela tiden! Så bara för att du inte tränar “aktivt” så betyder det inte att hunden inte lär, så tänk på vad det är du belönar (belöningen är det hunden vill ha här och nu) när du inte tränar. Vi ville inte bara kasta leksaken åt Flash utan att han hade erbjudit oss något först för att vi vill inte att han ska lära sig att allt är gratis. Vi ville att han skulle lära sig att “om jag gör så kan jag få”. Det gav honom självförtroende, attityd och en vilja att samarbeta.

Så tillbaks till lilla Gremlin, eftersom jag även vill ha dessa egenskaper i Ice så har jag börjat träna honom på samma sätt. Innan vi avsluatde nattpasset på jobbet hade vi 20 min innan morgonpersonalen kom, perfekt med ett shejpingpass innan hemgång. Jag satt mig på en stol mitt i köket med Gremlin framför mig, det första jag betalade honom för att han rörde sig, blev han stilla hände det ingenting, men så fort han rörde sig fick han betalt igen. Efter ett par minuter hade jag belönat honom till att gå från sida till sida om mig, då tänkte jag försöka få honom att gå runt stolen istället. Jag började med ena hållet och när det fungerande, shejpade jag det andra hållet också. Så i 15 mih satt jag knäpptyst och bara betalade gossen för beteenden han bjöd på, han förstod snabbt att det var rörelse som fick leverpastejen att uppstå framför näsan, så han slutade upp med att sätta sig och titta på mig relativt snabbt. Det var inte lönsamt för honom. Innan Johanna kom för att ta rapport om nattens händelser kunde Gremlin gå hela varv runt stolen åt båda hållen 🙂

Efter träning är jag trött!

Efter träning är jag trött!