Träna hund igen

Igår blev det inte speciellt mycket överhuvudtaget, spenderade största delen av dagen med att bara “vara”. Behövs lite återhämtning känner jag. Men idag började jag med några av de nya övningarna vi fick av Johanna på hennes lilla minikurs hon hade för oss en kväll. Övningarna bygger på driv och motivation, och även att hunden lätt ska kunna skifta mellan olika leksaker och inte “fastna” i en lek. För att träningen ska flyta på gäller det att hunden skiftar snabbt och hänger på allt jag gör, jag ska kunna byta lek, leksaker, gobitar med fart! Hunden ska då direkt skifta fokus till den nya leksaken/leken/gobiten. Vi började med leken “Dead or alive”, man ska ha två leksaker med samma värde för hunden (hade jag inte idag, vilket gjorde det svårare). Hittade inte de leksakerna jag skulle ha 🙁 Sittandes på golvet börjar vi leka med en leksak, efter några sekunder “dör” den leksaken. Jag håller den stilla på golvet, samtidigt “vaknar” den andra leksaken och leken fortsätter där. Den ena “dör” och den andra “vaknar” om varannat, och hunden ska lära sig att skifta så fort en av leksakerna dör och fortsätta med den andra. Detta kommer du ha fördel av i all slags träning, hunden skiftar med snabbthet till något nytt. Fokuset ska vara där jag vill att det ska vara helt enkelt och det lär sig hunden med lätthet i denna lek. Snooby och Lucky hade svårhet att “släppa” en leksak/lek för att gå över till en annan. Inte så konstigt i och för sig, de är äldre och har alltid fått hålla sig till en leksak/lek. Flash och Ice flöt det på bra med för att vara första gången vi gjorde den, de hade lättare att skifta sin fokus. Inte så konstigt det heller, de har inte en sån lång förstärkningshistoria som de stora pojkarna. Vi har två övningar till vi ska sätta igång med, men de får vänta tills imorgon. Gossarna bara gick och la sig när de kom hem, det så minst sagt nöjda och belånta ut 🙂

Trött Ice sussar på mattes resväska

Trött Ice sussar på mattes resväska