Komma tillbaka med leksak!

Ibland är tekniken underbar, såg just att mitt lååånga inlägg innan filmen försvunnit upp i intet 🙁 Så här kommer ett kortare, ska försöka komma ihåg det viktigaste i alla fall… 😉
Precis som min Lucky är det många hundar som gärna vill behålla leksaken för sig själv efter han jagat ifatt/plockat upp/vunnit den. Någonstans tror jag att oviljan att komma tillbaka med en leksak och även i många fall att släppa den när matte/husse ber om det grundar sig i att hunden upplever att han blir av med något. Men genom att leka lekar med fler likadana leksaker kan man lära hunden att han aldrig blir av med något bara för att han kommer tillbaka och släpper leksaken när du ber om det. Tvärtom! Leken fortsätter bara, hunden blir bara erbjuden en ny leksak, en ny dragkamp, en ny jakt, en till lekstund!
Att börja i en stor träningssal som i filmklippet nedan är dock inte det optimala för hundar som är väldigt måna om att behålla sitt jaktbyte för sig själv. Såna här stora ytor ger hunden för många val, han kan ändå välja att hålla sig undan/springa åt ett annat håll. I de bästa av världar har alla en korridor, längre hall eller liknade att börja träningen i. Genom att stå ca 2 m från hörnan/slutet på korridoren/hallen och kasta leksak nummer 1 i väggen/hörnet har hunden inget annat val än att vända om mot dig efter han gripit leksaken! Att du även springer bort längs korridoren/hallen garanterar nästan att hunden kommer att följa efter, jackpot! När hunden väl fått en positiv association till att springa ifatt dig med leksaken kan du flytta leken till en mer öppen yta, men ta de i steg och se hela tiden till att hunden gladeligen springer in till dig med leksaken. Om vi tar hjälp av vår miljö för att skapa de rätta omständigheterna för att hunden ska lyckas med övningen kommer träningen att gå mycket fortare än om vi börjar i en för svår situation, som en för öppen yta.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=AvpODnwvIBc&w=640&h=385]

, , , , , , , , ,