Ice vattenprojekt del 2.

Ni som läser den här bloggen har säkert läst inlägget “tillgång förstärker“, om inte läs/titta på det först så ni hänger med på hela händelseförloppet 😉
Eftersom det varit en hel del tävlingar, mycket att göra i nya huset och på tomten framförallt, Ice har varit dålig osv… Så har vi inte hunnit träna något mer på Ice lydnad och stress vid vatten. Han har inte haft någon vidare självkontroll i närheten av möjligheten till ett dopp, jag har fått fräsa till honom för att få honom att lyssna, riktigt irriterande!
Men, idag tog vi en cykeltur ned till en av sjöarna i närheten, där tog vi upp träningen igen där vi avslutade sist. Vilket var, så fort han kom upp ur vattnet, självmant, fick han sin frisignal för att hoppa i igen. Detta har resulterat i att han nästan bara dyker i för att återvända upp med en gång. Då började jag kräva lite mer av gossen, jag ville att han skulle bjuda på ett simpelt beteende istället för att bara besatt titta ut mot vattnet i väntan på frisignalen. Jag ville ha ögonkontakt, så jag väntade ut till jag fick minsta lilla huvudrörelse i min riktning, då fick han frisignalen. Shejping klok som han är fattade han galoppen snabbt och vred hela huvudet och tittade på mig, redan efter ett par repetitioner av detta slutade han att hoppa i vattnet och fortsatt istället att bjuda på beteendet ögonkontakt. Ni som gått min “Lördag hela veckan” bör förstå vad det är som hänt 😉
I lördag hela veckan pratar jag mycket om att förflytta/överföra värde mellan olika saker, och det är precis det som hänt här. Värdet av att bada har förts över till signalen “varsågod”, han bjuder nu på samma beteende “titta på mig” om och om igen för att få frisignalen. Och även fast han inte inkasserar (hoppar i badet) så har ju signalen verkligen en förstärkande effekt på hans beteende, kolla in det här. Det här är efter ca 5 min träning.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=a0nsZFoP73w&w=425&h=349]

När träningen gick så fort fram bestämde jag mig för att testa att ge honom ett par lätta kommandon som “sitt”, “plats” (ligg), och “kom”. Vi började med “sitt”, funkade icke! Totalt paralyserad av vattnet! När han inte lystrade tog jag med honom ett par meter bort från vattnet, testade igen, fungerade inte, backade ytterligare längre bort, funkade inte, ännu lite längre bort, å ja, då satt han sig på “sitt”. Självklart fick han då omedelbart sin frisignal, och nu FLÖG han ned i vattnet 😉 Åter igen, tränings klok som han är fattade han direkt att det var lönsamt att lystra på en gång för att få springa ned och ta ett dopp. När “sitt” fungerade fint, gick jag över till “plats” (ligg), ett litet bakslag, vi fick ta några steg bort igen, men han var snabbt med på noterna och förstod att det var samma regler som gällde här, lystra med en gång så kommer “varsågod”. Det gick fort fram så jag slängde även in ett “kom”, det var nog det svåraste av allt, att röra sig IFRÅN vattnet mot mig. Det är långt ifrån klart då han inte kommer snabbt och hela vägen fram till mig med bibehållen konatkt, men, han kommer mot mig och sätter sig med ryggen emot mig och tittar ut mot vattnet igen. Helt ok för första träningspasset då jag faktiskt ger honom kommandon. Nästa kriterie blir dock att han kommer hela vägen fram till mig, sen kommer jag att lägga på bibehållen kontakt. Men, så här såg det ut idag.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=u4wlnyrLHJ0&w=425&h=349]