Beteendeproblem orsakat av smärta?

Fick en present av bästa Karin StrandbergDogma, ett häfte skrivet av Anders Hallgren om sambandet ryggproblem och beteende problem hos hund.
Ganska intressant statstik… Jag är däremot en av dem som tror att mer än ryggproblem kan orsaka beteende förändringar hos våra fyrbenta. Exempelvis var det så jag upptäckte att Lucky’s prostata var full av cystor, han började visa humör mot andra hundar, blev irriterad och visade tänderna bara någon passerade, även på längre avstånd! Hmmm, misstänkte direkt att något inte stämde, två vändor senare hos veterinären fick jag veta att han behövde opereras. Efter operationen gick hans beteende tillbaka till normalt. Så numera är jag väldigt uppmärksam på gossarnas uppförande och humör, plötsliga förändringar är en direkt varningssignal i min bok.
Med det sagt tror jag INTE att man kan lösa alla beteende problem på det fysiska planet, jag tror på att se till att ha en fysisk frisk och hälsosam hund så denne kan tränas och ändra sitt beteende genom att skapa goda associationer.
Så, var uppmärksam på plötsliga beteende förändringar hos din hund. När träning startas ska det vara med en smärtfri och hälsosam vovve, då låter sig inte resultaten vänta 😉

, , , , ,