På tal om inlärning…

En blogg jag kikar in på då och då är Susan Garretts, jag älskar hennes syn på träning, att läsa hennes böcker eller blogg inlägg har bekräftat mycket av mina egna tankar om träning och inlärning.  Ibland har det inte handlat om att lära mig något nytt utan att få “mitt tänk” bekräftat, sen kan det ju disskuteras om varför jag inte bara litar på mig själv och mina tankar om träning, min erfarenhet, utan att jag behöver få det bekräftat av andra…? Det är inte alltid så självklart (det har definitivt blivit bättre senaste åren, nu känner jag en helt annan trygghet i min egen kunskap och i min egen erfarenhet) men ibland är det bara skönt att höra någon annan sätta ord på mina tankar, förstår du vad jag menar?

Här är just en sån artikel  http://susangarrettdogagility.com/2010/04/is-there-a-difference.html

Den handlar om hur man själv ser på sin hund, till exempel som jag har sett på Flash, en rädd, reserverad hund som inte springer snabbt typ… Om jag hade fortsatt att se på Flashan som den osäkra rädda vovven, vad hade hänt då, hade jag lagt ned den tiden på träning som jag har gjort? Att han skulle förbli rädd, det vägrade jag att acceptera! Vilket har förändrat Flash något enormt. Men så kom jag och tänka på det här att han inte springer snabbt på agilitybanan, att han lunkar i sitt lilla sköna tempo, “ja det bara så” har jag tänkt… Men varför det?? Vad är skillnaden?? Varför är det här “bara så” men att han var rädd och osäker var bara något som skulle ändras till en självsäker och cool kille, det var liksom självklart. Så för ca 1-2 veckor sen bestämde jag mig för att det är klart han kan springa snabbt, jag får väl träna det! 🙂 Om jag har kunnat ändra så mycket i hans beteende hittills, varför kan jag inte få honom att springa snabbt?? Träna det Kickan! Ha det som mål, lägg till det som en separat del i träningen. Klart gossen ska kunna springa snabbt, så nu ska jag sluta och skoja om hans söta lilla lunkiga galopp, det behöver inte vara så. Precis som att han inte behövde vara rädd hela sitt liv! Träning! Träning! Träning! Inlärning är en erfarenhetsmässig beteende förändring, och min gosse är bra på att ändra sitt beteende genom nya erfarenheter 😉 Här ska springas fort, det fortaste vi kan 🙂

, , ,