Så mycket på köpet!

Fick ett samtal idag från Eva som har en liten puli tjej Saffran som är osäker och rädd i många situationer, vi diskuterade en del vägar att gå för att hjälpa damen.  Det absolut viktigaste i träning överhuvudtaget är att ha högvärderade belöningar. Har man ätbara belöningar, leksaker, lekar och aktiviteter som hunden lägger högt värde i kan man på så sätt associera dessa med beteenden som vi vill ha hos våra fyrbenta. Har man inte en lättbelönad hund “gratis”, så är det där man bör börja. Skapa belöningar med högt värde som hunden gladligen jobbar för. Som jag berättat förut spenderade jag första året av Flashs liv med att bara leka och skapa olika belöningar som vi nu kan använda i all vår träning. En lättbelönad hund= En lätt tränad hund!

Vi diskuterade även effekterna av aktivering, Eva frågade om kanske agility kunde vara något för henne och Saffran då de redan börjat med lite balansträning ute som Saffran tyckte var riktigt skoj när hon övervann sin rädsla för det. Något jag sett hos många osäkra och försiktiga hundar, när de väl vågar sig upp på något eller gå in i en mörk tunnel eller vad det nu kan vara, så tycker dom det är superhäftigt! Molly en labbeflicka som är med på min agility grund har tyckt att en del saker är lite läskiga, trappor bland annat. Så när det var dags att lära in tunneln var hon tveksam, vi kortade då av tunneln så det alls var långt igenom, ett par steg och hon var ute på andra sidan. När hon väl gjort det här ett par gånger tändes ett ljus i den lilla svarta damen, hon slängde sig igenom tunneln, även den längre! Hon rymde från matte när de var på paus, inte för att springa fram till en annan hund, utan för att tränga sig förbi en annan hund och fara igenom tunneln!! Platta tunneln, inga problem, Molly hade övervunnit sin osäkerhet för hindret och tyckte nu att det var döhäftigt 🙂 Laja, en till vardags väldigt lågmäld och försiktig dam som inte gör något större väsen ifrån sig, blir en helt annan hund bland agilityhinder. Hela hon lyser, hon laddar från klorna, och det finns inte uns av något dåligt självförtroende! De flesta hundarna i gruppen som annars är ganska intresserade av andra hundar, samarbetar och leker med husse och matte istället för att rymma till någon fyrbent kamrat. Ganska imponerande 🙂 

Vad jag vill ha sagt är att man behöver inte vara tävlingsintresserad för att få alla de positiva bieffekterna av bra träning, oavsett aktivitet. Har man en lättsam attityd och har kul med sin vän får man alltid mer på köpet, hunden får en positiv förväntan på sin husse och matte, självförtroendet växer i takt med att hunden löser nya uppgifter och överkommer eventuella reservationer, “team” känslan ökar… Ja, jag kan fortsätta att rabbla positiva effekter hur länge som helst, men jag tror ni fattar 😉 Så se till att hitta en aktivitet som ni båda tycker om och ha kul med det, effekterna kommer! Vet du inte än vad du och din hund tycker är kul, testa er fram eller gå en aktiveringskurs och se vad som faller er i smaken 😉

, ,