Hett tips, kattmat!

Eftersom mina grabbar alltid går lösa så gäller det att de inte bryr sig om andra hundar, människor eller vilt. Från valpstadie har de aldrig fått förstärka sig själv med att springa fram till någon annan eller efter någon/något när vi varit ute (inte heller när de följt men mig på kurs). Jag har sett till att så gott som alla förstärkningar de får kommer från mig, vilket gör att värdet för “allt annat” (störningar) bara sjunker och aktivitet och samarbete med mig bara höjs. Något av de vanligaste jag ser är att nyblivna valpägare låter andra människor och andra hundar stå för mycket av de roliga i valpens liv, framför allt andra hundar. Valpägare har en tendens att låta den hälsa och leka med en himla massa andra hundar. Så vad är det vi lär våra valpar och unghundar med det? Andra hundar = Lek och röj. Matte/Husse = “Nej” “sluta” “lägg av” “stanna” “tyst” osv… Med det sagt, är det så konstigt är valpen/hunden visar så stort intresse för mötande och så lite lite intresse för “ankaret” som sitter fast i slutet av kopplet?
Om den mötande istället blir en signal för en trevlig, glad, busig och givmild matte/husse så skulle bilden ganska snart förändras. Lek du med valpen! Stå för buset själv, bjud inte bort en av de mest kraftfulla förstärkningarna som finns! Men att ha genuint roligt med sin hund och att leka från hjärtat är inte lätt, det tar både tid och träning att komma till det stadiet för många. Men det är såååå värt det, både för familjehunden där en trevlig och lättsam vardag önskas och för tävlingshunden där samarbete mellan tvåbent och fyrbent är ett måste.
Men, känner du inte att du kan släppa lös och leka med din hund ute bland andra än men ändå vill ha en hund som sköter sig i möten och inte visar något större intresse för alla “störningar” som kan tänkas stötas på under en promenad kan du kasta kattmat 🙂 Kattmat (torrfoder) är småkrafs som ofta faller de flesta hundar i smaken. Det är inte “det vanliga” torrfodret de själva får vilket självklart gör det hela mer intressant. Ett lätt sätt att bryta hundens intresse (eller obehag) för mötande är att belöna hunden genom att kasta en halv näve katt mat på backen som hunden får spendera lite tid på att äta upp. Kasta gärna in till sidan så ni inte står mitt i vägen, nu är det inte så lätt med alla snövallar! Men när snön försvinner kan ni ta ett par kliv av vägen och kasta ut småkafset som hunden får leta upp. Tills dess får man göra det bästa av situationen och försöka ge hunden så mycket avstånd som möjligt till den mötende så den kan fortsätta att fokusera på sitt kattmats sök 🙂 Så proceduren ser ut som följande…. Hund = Kattmat kommer flygande!
Träna på allt du tycker är jobbigt, hundar, människor, harar osv… Efter ett tag kommer valpen/hunden själv att ta kontakt med dig vid dessa störningar om det har lönat sig varje gång, bieffekten av denna träning kommer bli att din hund börjar “skvallra” störningarna istället för att “agera utåt”.

Finns självklart ett gäng andra vägar att gå men ville ändå dela med mig av detta heta tips 😉
Jag underhåller själv denna träning med att leka ganska mycket med mina jyckar men nu tänker jag även “finslipa upp” skvallret igen med mat som jag gör en till två gånger per år för hålla dom så ointresserade dom bara kan vara av andra hundar. Välkommen att hänga på mig och kasta kattmat 😉

Mums!