Belöning som störning

En belöning är så mycket mer än en belöning, den kan även användas som störning. För om vi tänker efter på vad störningar är så är det ju oftast något hunden vill ha/vill åt, fotbollen ungarna spelar med, andra hundar, ekorren som sticker upp i trädet osv… Många jag träffar vill inte använda sig av den allra högst värderade belöningen för att hunden “spinner ur kontroll” och kan inte fokusera på sin uppgift, så istället för att lära hunden självkontroll och att fokusera så unviks belöningen i fråga under träning. Själv ser jag dessa “störningar” som ett sätt att få hunden så nära hundraprocentigt fokuserad som den kan komma, plus ett sätt att öka hundens kunskap om sin uppgift. Så fort jag tycker mig se att mina jyckar börjar förstå vad det är som leder till lön så lägger jag in störningar, ofta använder jag en högvärderad belöning som störning vilket de får lära sig att ignorera till en början och fullfölja sitt uppdrag innan de får sin frisignal till belöningen.

Exempelvis… Ice springer fram i kontaktfältsposition (baktassarna kvar på hindret och framtassarna på backen) då börjar jag studsa tennisbollen vid sidan och framför honom, om han bryter position säger jag bara oj! och tar snabbt undan bollen så får han försöka igen. Efter ett par “blåsningar” går han inte längre på tricket och behåller position trots den studsande bollen, då får han sin frisignal och får tillgång till bollen som vi leker med en stund. Belöningen som precis agerade störning blev just lön! Underbart, eller hur?!  Testa själv 😉