Fin lir

Att träna en hund att ändra association till fyrverkerier, smällare, skott, åska eller andra ljud som de reagerar på är inte svårt i sig. Ljud = mat, godis, grisöron, märgben, lek och ALLT annat din hund bara älskar! Utmaningen ligger i att läsa av sin hund så man hela tiden ligger på en bra nivå där hunden inte blir för rädd och slutar att ta in information. Avstånd är en viktig del här, börja hellre med ett för stort avstånd än ett för litet. En annan viktig del är att inte upprepa ljudet om och om igen, det kan öka på rädslan istället. Ett ljud leder till en lång belöningsprocess istället, sen är träningspasset slut!
När hunden väl har blivit rädd för ett ljud kommer den en tid därefter ha en höjd beredskap för ljud överhuvudtaget, så ljud som hunden inte i vanliga fall reagerar på kan nu göra den stressad, orolig, flyktbenägen osv…
Att träna en hund som är rädd för olika ljud är ett ständigt fin lir, det gäller att ständigt läsa sin hund, vilken nivå på ljud kan jag använda, vilket avstånd kan jag träna på, kan hunden leka efter ljudet, kan den äta, hur lång tid efter ljudet är hunden berörd, många frågor som måste besvarars och utvärderas under träningens gång…
En hund som är starkt berörd och inte ens vill gå ut när det blir mörkt eller vid årstider som jul & nyår behöver förmodligen någon form av hjäpmedel under träningen. D.A.P & Zylkene är något som kan användas som ett extra hjälpmedel under träning och även vid jul & nyårstider. Det är absolut ingen lösning på problemet, hunden komer inte bara sluta vara rädd för att detta sätts in, däremot kan det hjälpa till att ta bort udden av reaktiviteten. Det i sin tur kan hjälpa träningen på vägen.
Jag tror starkt på att träna hunden i att slappna av på signal, exempelvis, mina händer över hunden skuldror ska betyda just det. Massage kan ge fina resultat om det är något hunden får regelbudet och det ger en avslappnande effekt.
Ljudrädsla behöver självklart “attackeras” från så många olika håll som möjlighet, här är bara några förslag på hur träning kan se ut…

Lycka till!