Kantarellsök med så mycket mer…

Viktigare än själva hittandet och markerandet av kantarellen blev att få hundarna att förstå att jobba först, lön sen, och ju snabbare du går på och jobbar ju snabbare kommer din lön. Detta är självklart viktigt i all träning och inte bara i kantarellsök. Eva och Bengtsson testade på en övning där Eva höll Bengtssons gobitar i ena handen och kantarellen i den andre. Nu fick gossen valet att gå på gobitarna eller gå till andre handen och lukta på kantarellen, självklart gick han till godishanden och försökte få matte att bjuda honom, men icke, matte var konsekvent och drog undan godishanden. Sen fick han ett till försök, och varje gång han gick på godishanden togs den genast bort. Efter en stund insåg han att detta var ett förlorat lopp, han slängde då en blick på den andre handen och i den sekunden klickade Eva och betalade honom med en gobit från godishanden. Efter några repetioner förstod Bengtsson att det var nosandet på kantarellen som gjorde att matte klickade och magiskt öppnade godishanden som han så hade försökt komma åt. Nu struntade Bengtssom totalt i godishanden och hade full fokus på handen med kantarellen i, han hade gjort kopplingen! Kantarell betyder lön! Även fast han hade en hand full med gobitar framför näsan gjorde han rätt val, och detta endast efter ett par få minuter 🙂 Denna övning gick vi igenom pga att flera stycken upplevde att hunden struntade totalt i kantarellen och var fixerade på att försöka komma åt sin belöning, gobit eller leksak. Har hunden förstått att den måste “bete” sig först, prestera någonting, även fast det är en sån simpel grej som att sniffa på en kantarell för att få sin efterlängtade lön så går träningen så mycket fortare och blir så mycket roligare. Man direkt på en hund som har gjort den kopplingen, har du något hunden vill ha så börjar den att agera, testar sig fram till vad det är som kommer att löna sig idag. En hund som inte är van att ta jobba själv blir ofta passiv och sitter och väntar ut sin människa eller så försöker han/hon att råna en. Det var i alla fall häftigt att se ljuset gå upp för Bengtsson, han kunde med en förändring i sitt beteende få matte att betala honom. Snyggt jobbat Eva 🙂 och alla andra så klart! Det här var bara en historia, självklart har alla som var med sin egen historia. Var tvungen att välja en bara, annars blir det här blogg inlägget alldeles för långt 😉

En välförtjänt paus i gräset :)

En välförtjänt paus i gräset 🙂