Nosework grundkurs, självstudiekurs online

1,200.00 kr - Köp den här kursen

Lektioner

1. NW. Detta behöver du och förklaringar

Det behövs lite material för at komma igång med Nosework, inte mycket, men till en början behövs bland annat skokartonger eller liknade för att komma igång med behållkarsöket. Pizza kartonger är även populära, det viktiga är att det går att öppna dem när du tränar in grunderna. Träningsmaterial för Nosework:

    • BELÖNINGAR! Något hunden verkligen uppskattar och är redo att jobba för. Riktigt högt värderade godbitar och även en favoritleksak om hunden älskar att leka.
    • Skokartonger eller pizzakartonger.
    • Ett Nosework kit innehållande eukalyptus hydrolat, behållare och tops (bärare). Här har du även ett exempel. Detta behövs INTE i början av träningen, så du kan komma igång med träningen utan detta!
    • Tomma urdiskade glasburkar, tex sylt eller honungs brukar. Ps! Inget måste, se bonuslektionen doftinlärning mer smeller och urval.
Ordförklaringar: Klicker- en liten plastdosa som låter "klick" när man trycker på den, detta ljud förknippar vi med hundens belöning genom att alltid ge hunden belöningen direkt efter ljudet. Belöningssignal- Ett ord eller ljud som betyder belöning för hunden, tex ljudet av en klicker eller en verbal signal, min verbala belöningssignal är "yes!", och när jag säger det vet Öyvin (min hund som ni även kommer att en del av i kursen) att det kommer en belöning direkt efter. [caption id="attachment_16984" align="alignleft" width="1024"]Nosework träning på urvalsbana Shira söker på en urvalsbana[/caption]  

2. NW. Introduktion behållarsök

Viktigt att låta hunden undersöka lådorna på egen tass, ge dem utrymme och tid. Om de blir störda av något annat i omgivningen, vänta bara ut tills hunden åter igen börjar undersöka lådorna, och när alla lådor är undersökta, beröm glatt och locka med hunden därifrån. Efter några sök har förväntan på lådorna ökat och hon har mindre fokus på den lite för henne, läskiga omgivningen.

3. NW. Självförtroende övning

Ny övning som skapar självförtroende, och som lär hunden att ta sig hela vägen fram till källan. Försök nr 2. Läxa att träna på tills det är dags att utveckla träningen.

4. NW. Forts behållarsök

Här har vi börjat ta bort godis i några av lådorna, men börja med att endast ta bort godis i en låda! Det har kursdeltagarna redan gjort mellan kurstillfälle 1 och 2. Här finns det nu godis i 2 lådor och 2 är tomma. Benji, första gången där det inte finns godis i alla lådor.

5. NW. Träna belöningsteknik

Nu ska vi träna på vår belöningsteknik! Fokus är på att få hunden att vilja stanna kvar i rätt låda. Läxa att träna på.

6. NW. Introduktion av inomhussök, med lådhjälp

  I den här lektionen lär vi hunden att söka inomhus, och för att hjälpa hunden att förstå att den just ska söka, så använder vi en synretning som hunden redan har stor förväntan på, en kartong. Dock kommer inte godbiten ligga i lådan, utan helst på en stol nära intill lådan. Detta gör att hunden även får en stor förväntan på stolen, som sedan kan användas som retning vid utomhussöket. Så göm gärna godbiten på olika ställen på stolen några gånger innan du börjar gömma den på andra ställen i närheten utav stolen. Det är viktigt att inte använda kartongen för många gånger eftersom vid absolut INTE vill att hunden ska tappa förväntan på lådorna. Så vi vill förflytta förväntan till stolen ganska omgående.

7. NW. Introduktion av doften, behållarsök

I den här lektion så introducerar vi doften (eukalyptus hydrolat) för första gången, och vi kommer att göra med såkallad parade gömmor. Det betyder att det kommer ligga doft och belöning på samma ställe, i samma kartong/låda. Eukalyptus hydrolat: Ett väldigt bra tips är att beställa hydrolat från olika leverantörer och variera mellan dem när du tränar, detta för att det visat sig att hydrolaten från olika leverantörer inte har samma exakt samma sammansättning, som de bör ha! Därför kan hunden lära sig att diskriminera, och endast påvisa fynd ifrån just det märket som du tränat på. Så använd gärna 3-4 olika märken, så kommer ni inte stöta på det problemet på tävling. Här är ett hett tips, här kan ni beställa ett kit på 4 olika flaskor från 4 olika leverantörer på en gång:-) [gallery size="medium" ids="16892,16893,16894"]

Hantering av hydrolat

Det är viktigt att ha hygien och vara försiktig med hydrolatet, en del väljer att ha plasthandskar på sig när de droppar på hydrolatet och gömmer behållaren. Det minskar risken för att du får på fingrarna och "smittar ned" miljön med doften när du tar i saker och ting. Bärare: I Nosework använder vi av oss två olika bärare, dvs det vi droppar hydrolatet på, och det är möbeltassar och topshuvuden. Tops och möbeltass i kombination med hydrolatet är alltså den enda rätta etiketten (måldoften/doftkombinationen). Så droppa aldrig hydrolatet på något annat. 1-2 droppar räcker, och det kan ni träna på upp till 4 timmar, efter det ska ni droppa på en ny droppe, alternativt byta ut bäraren helt. Det för att det är så det har bestämts vad gäller tävling. Efter 4 timmar droppas det på en ny droppe. Så vänj inte hunden med att ta äldre gömmor än så, då är risken stor att hunden kommer att börja påvisa gamla gömmor, även på tävling! Tänk på att det är många som tränar och tävlar Nosework, därför finns det med största sannolikhet alltid gamla gömmor på tävlingsområden. Även om reglerna är att man inte får träna på ett tävlingsområde mindre än 30 dagar innan tävling, men den informationen får ju endast tävlande, så det kan alltid finns de som tränar där ändå. De flesta tävlingarna hålls ju ändå på Brukshundklubbar. Behållare: I det allra flesta fall så lägger vi alltid topsen eller möbeltassen i någon form av behållare, och det för att vi inte ska "smitta ned" miljön med doften, och för att det kan vara lättare att få till en bra gömma. Det går att flytta lätt. Många metalldosor har tex magnet så man även kan fästa dem bakom elementet tex. Jag skulle rekommendera att nästan alltid lägga bäraren i en behållare innan du gömmer den. På tävling kan det dock förekomma att en möbeltass att fastklistrad där vi inte ser den, så det är bra att även söka på sådana gömmor ibland. Det ger även en lite annorlunda doftbild/spridning, än att doften ligger i en behållare då det blir mer koncentrerad på plats. [gallery columns="2" size="medium" ids="16888,16889"] Preparera en doftgömma: Ta en tops eller en möbeltass och placera den i en behållare, droppa sedan 1-2 droppar hydrolat på topsen eller möbeltassen, och stäng sedan behållaren. Om du inte haft handskar på dig, kan det vara en idé att först tvätta händerna innan du lägger ut behållaren där du bestämt att din gömma ska vara. I den här lektionen är det i en utav kartongerna, och eftersom vi ska ha en parad gömma, så ska du även placera ut en godbit precis bredvid behållaren med doft i. Belöningsteknik.

8. NW. Introduktion av doften, inomhussök

Precis som i behållarsöket ska vi nu introducera doften i inomhussöket. Även här har hunden nu fått en hel del erfarenhet av att söka endast sin belöning, vilket alltid är viktigt innan man introducerar doften. Hunden ska ha en hög förväntan på att söka, oavsett i vilken inomhus miljö ni är i, så det kommer alltid att vara till er fördel att träna ordentligt på att endast låta hunden söka efter sin belöning ett bra tag innan ni lägger till doften. Så, nu när hunden uppvisar en fin sökglädje kan vi alltså lägga in doften här med, och precis som i behållarsöket kommer vi att jobba med en parad gömma. Dvs, hundens belöning kommer alltid att finnas precis bredvid gömman så han/hon kan självbelöna sig direkt vid fynd. Dock kan du som handler även träna på att fortsätta att belöna hunden intill doftgömman, så hunden står en liten längre stund i doft och blir belönad för det. Det för att vi vill skapa en stark association mellan doften av eukalyptus hydrolat och belöningen. [caption id="attachment_16901" align="aligncenter" width="1024"] Perfekt belöningsplacering! Precis vid doftkällan, och kan du belöna med fler godbitar efter varandra så hunden står en liten stund i doft så blir associationen starkare mellan doften och belöningen.[/caption]

9. NW. Introduktion av doften i utomhussök (Parad gömma!)

Som du kan förstår vid det här laget så är det viktigt att hunden har fått söka sina belöningar utomhus också, det kan vara både godbit och leksak. Så även här vill vi först att en sökglädje och en hög motivation för att ge sig ut och söka, innan vi introducerar doften. Med andra ord, var noga med att du låter hunden söka sin belöning i en mängd olika utomhus miljöer först! Vi har redan lagt in doft i behållarsöket och inomhussöket, så att lägga in doften här med bör flyta på utan några missförstånd, speciellt om hunden har sök sin belöning tidigare och har en förväntan på att söka. Även här kommer vi att para doftgömman med hundens belöning, så se till att belöningen ligger nära intill gömman så hunden kan självbelöna sig vid fyndet. Du har ju även vid det här laget lärt dig om belöningsplaceringar och belöningsteknik, och samma gäller här vid utomhussöket.

10. NW. Behållarsök utan parad gömma

När du har tränat en period med parade gömmor kan du testa att låta hunden söka på en gömma utan att hundens belöning ligger intill. Då får du lite utvärdering på hur stark associationen blivit mellan doften och hundens belöning. Om hunden nu kopplat doften av eukalyptus till belöning, så kommer du se en förändring i hundens beteende när han/hon kommit in i doft och kommer till själva doftkällan, precis som du sett hunden agera när det legat en belöning vid källan. Det viktiga här är att du är väldigt snabb med din belöning när hunden kommit fram till gömman, så vi fortsätter att bygga på associationen eukalyptus hydrolat = belöning. När belöningen låg precis vid gömman så fick vi lite mer tid att hinna fram med vår belöning eftersom hunden självbelönade sig vid fyndet, och även om det går fort för hunden att äta upp sin godbit, så gav det oss mer tid att hinna fram och belöna i god tid. Nu när det inte ligger någon belöning vid gömman gäller det alltså att vi finslipar på vår belöningstajming och belönar så fort hunden har sin nos vid doftkällan. Om du INTE skulle se någon förändring i hundens beteende kring doften då det inte ligger en belöning vid gömman, utan att hunden bara söker vidare utan att reflektera över eukalyptus doften, trots att hunden är i närheten eller precis vid gömman, ja då kan vi ju dra slutsatserna att det inte blivit någon stark association mellan doften och doften. Hunden letar bara sin godbit med andra ord. Då kan det vara en idé träna med smellers och urvalsbanor för att belöna upp doften ordentligt. Jag skulle även gå tillbaka till parade gömmor och fortsätta det med ett tag framöver innan jag gör en ny utvärdering utan belöning vid gömman.

11. NW. Inomhus och utomhussök utan parad gömma

Hos några av de här kurshundarna så ser ni att de skulle behöva jobba med parade gömmor lite mer innan vi går till att söka endast på doften. Och precis som jag skrev i föregående lektion så är det bara att gå tillbaka till att para gömman med belöningen om du märker att hunden inte har gjort kopplingen att doften är väldigt värdefull. Om du har tränat med parade gömmor en längre tid och inte upplever att doften att fått ett högt värde för hunden, så skulle jag som sagt även träna med smellers och urvalsbanor, där det brukar vara relativt lätt att belöna upp doften om man har rätt tajming förstås. Tycker man att det svårt att hinna med och belöna rätt så rekommenderar jag att fortsätta med parade gömmor, eftersom hunden alltid kommer att belöna sig själv vid fyndet, och därmed blir det alltid rätt belönings tajming. Benji här har hunnit träna lite mer mellan filmnings, tillfällena, så här ser ni att doften verkligen har fått ett värde för honom. Han stannar upp med nosen mot gömman i förväntan på att belöningen ska komma, och detta är ju en bieffekt av den belöningstajmingen och belöningstekniken tränat med under hela kursen. Att hunden stannar upp vid doftkällan (utan att titta tillbaka på dig) är resultatet av en korrekt tajming av belöningen, och det resulterar ju i ett väldigt tydligt påvisade av fyndet. I den här filmen ser ni hur Benji tydligt stannar med nosen mot doftkällan, men Carina var aningen sen med sin belöning, så han hann vrida på huvudet mot Carina innan belöningen kom. Det är dock sånt som händer ibland, med det är bra att man uppmärksammar det och belönar lite tidigare vid nästa sök. Här däremot, så rättar Carina till sin tajming och Benji blir belönad för att han blir kvar vid gömman. Det hoppet ni ser honom göra mot Carina strax innan han gör fyndet, som hon bara fint ignorerar, är ett tecken på att han började tappa lite självförtroende och sökte stöd. Händer det även er, försök att bara ignorera det och förhoppningsvis så går hunden tillbaka till att söka, precis som Benji gjorde när hoppet innan gav någon utdelning.

13. NW. Bonuslektion #Doft inlärning med smeller och urval

Du kan självklart lägga till fler burkar som hunden får välja mellan, och det blir ju som en egen urvalsbana. Vill du dock ha en egen urvalsbana som finns det att köpa lite överallt på nätet, här kan du dock beställa en till ett lite billigare pris. Hon finns även på Instagram under namnet lexmahundlabb. En urvalsbana funkar på samma sätt som med burkarna, du markerar (klickar eller säger ditt belöningsord) och belönar när hunden är vid rätt burk/behållare och byter plats på doftburken då och då. Här använder vi oss av tomma glasburkar istället för en urvalsbana, endast en burk har en tops i med en droppe hydrolat på, och det är burken hunden nu doftar i.

14. NW. Bonuslektion #Så ser ett doftprov ut

För att kunna tävla måste man göra ett godkänt doftprov. Doftprovet består av 12 st kartonger varav en innehåller en droppe eukalyptus hydrolat på en tops eller en möbeltass. Hunden måste identifiera vilken av kartongerna som innehåller doften, och man har 3 min på sig att klara uppgiften. När hunden påvisar lådan (hur han än gör det, ett ökat intresse eller inlärd markering) så räcker man upp armen och säger "Markerat" varpå domaren svarar "rätt" om det är den kartong doften placerats i eller "fel" om det är en av de tomma lådorna. Efter godkänt prov får du ett intyg att ni klarat provet och ni kan nu börja tävla i klass 1. Här får du se Öyvin, från nybörjarhund när han skulle göra sitt första Doftprov i Eukalyptus, klass 1, till när han gjort sina andra två doftprov i klass 2 och 3. Klass 1. Här ser du tydligt hur viktigt det är att låta hunden söka i nya och främmande miljöer också, och det bör man göra innan man ens sätter hunden på doft. Dvs man bör träna på att låta hunden söka sin belöning i en mängd olika miljöer och situationer. Då kommer de ha lättare att hålla sig till sin uppgift och inte bli intresserad (läs störd) av andra dofter, som Öyvin blir här. Han luktar en hel del på mattan (den här mattan luktar väldigt intressant tycker många hundar!) istället för att fokusera till 100% på att leta efter den doft han är tränad på, Eukalyptus hydrolatet. Det var den första gången han var i denna lokal, och därför blev det spännande med alla annat som luktande också. Men, han hittar ändå rätt kartong med god marginal. Dock bekräftade detta sök (doftprov) att vi behöver ta oss ut i för oss nya miljöer att träna i så han inte blir störd av miljön, utan kan söka målinriktad och koncentrerat. För det vill jag ha på tävling. Här ser du skillnad i Öyvins fokus i söket, håller håller sig till att söka av lådorna och bryr sig inte om miljön på samma sätt. Dels har han varit i dennas hall många gånger förut, och han har nu mer erfarenhet som sökhund. Klass 2. Här ser du också ett betydligt mer fokuserat och målinriktat sök än första gången han gjorde doftprov här. Betydligt mer erfarenhet, och vi har fokuserat på att söka i olika miljöer. Nu kan han gå in i vilken miljö som helst och söka målinriktat med självförtroende. Klass 3.

15. NW Bonuslektion #Olika nosework sök

Med feedbacken ifrån vårt första doftprov ville jag ge Öyvin mer erfarenhet av att söka i andra miljöer än i våra vanliga hemmamiljöer. Så vi åkte runt på lite träningstävlingar bland annat. Här är han på ett utomhussök, och det är första gången han är här, så miljön (just den här bakgården) är ny för honom. Vi har 3 min på oss att klara av att hitta gömman. En ganska generös tid, gissar på att på en officiell tävling hade söktiden satts till 2 eller 2,5 min. Här har Öyvin har precis klarat av utomhussöket, och har 3 min att klara av behållarsöket som den här gången hålls inomhus, men behållarsök kan även hållas utomhus. På en klass 1 tävling är det normalt med söktider på från 1,5 min upp till 3 min beroende på hur stort och hur svårt domaren bedömer att söket är. Det här var en väldigt generös tid för detta sök. På en officiell tävling skulle förmodligen söktiden blivit satt till 1,5 min, högst 2 min. Det här är ett lite svårare utomhus sök, bara en träning (ingen träningstävling) där Öyvin behöver hjälp för att kunna ta sig fram till doftkällan.